Jedina Romkinja u Crnoj Gori koja se bavi stočarstvom, Slavka Adžović (36) iz nikšićkog naselja podno Trebjese, godinama muku muči kako da sačuva svoje stado od oko dvesta ovaca, sedmoro goveda i konja, koje napadaju i vuci i „hajduci“. Nema ni metar svoje zemlje, kupuje livade, kosi, plaća prevoz, stočnu hranu, i na kraju dođe kući i vidi da joj je neko ukrao ovcu ili jagnje!

– Od mog rada i prodaje stoke živi 12 članova porodice i zbog toga od posla ne mogu odustati. Borim se kako znam i umem. Mnogo ružnog mi se dešava. Komšijama smeta što držim ovoliki buljuk ovaca, ali i tor i štala gde ih zatvaram. Ne daju mi da čuvam stoku na državnoj zemlji – jada se Slavka.

Pokušala je ona da uplaćuje sebi radni staž kao poljoprivredniku, ali joj se u toj nameri isprečio zakon.

– Pošto nemam svoje parče zemlje, sve je palo u vodu. Zbog toga nemam ni dana radnog staža.

Da nevolje ne dolaze same uverila se Adžovićeva pre nekoliko dana kada joj je u požaru izgorelo 350 bala sena. Kud će guba no na jare…

– Vatra je buknula oko ponoći i progutala deo letine bez kojeg stado ne može prezimiti. Prvo se sestra Nada probudila, pa tek onda mi ostali. Pokušali smo ugasiti vatru, ali ni uz pomoć vatrogasaca nismo uspeli sačuvati seno koje je bilo smešteno iza kuće. Za tren je nestalo 350 bala, koje sam letos kosila, ručno kupila i prevozila do kuće. Ne znam kako je vatra buknula, to će valjda policija utvrditi.

Ova Romkinja priča da je letos imala problema i na visoravni Krnovo pod brdom Ostrovica, gde su je napadali nepoznati ljudi, maltretirali, terali sa livada. Ostala je bez dvoje jagnjadi, a onda rešila da se pešice vrati kući sa stadom. I vuci joj ne daju mira, upadali su u tor i „mrsili“ se u krvavom piru slatkim plenom.

NADA SE POMOĆI

Priznaje Slavka da su joj pomagali iz opštinske službe za stočarstvo, pre svih Sonja Baćović. Krenuo joj je i otkup, pa se nada da će dani koji dolaze doneti radost. Još kada bi se našli humanisti koji bi joj krov nad glavom učinili sigurnim, ali i oni iz nadležnih državnih organa, koji bi joj podsticajnim merama pomogli da sačuva buljuk ovaca, goveda i konja i prehrani sebe i svoje brojne ukućane.