Blokirani Šarićevi računi

Too Much Credit by Andres Rueda.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je juče da će imovinom i novcem zaplenjenim od osumnjičenog za organizovanje međunarodne kriminalne grupe Darka Šarića i njegove porodice biti finansirani socijalno ugroženi delovi stanovništva, dok će drugi deo novca ići na jačanje kapaciteta države u borbi protiv kriminala. Odluke o dodeli Šarićeve imovine, koja je već privremeno oduzeta biće doneta narednih dana, a juče su blokirani njegovi računi. Očekuju se i nove oduke o zapleni imovine Šarića i njegove bliže rodbine.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić založio se juče da se u regionu oforme zajednički istražni timovi više policija i tužilaštava, da se uvede jedinstveni nalog za hapšenje u više zemalja i da se obezbedi zajedničko praćenje bezbednosno interesantnih lica. On je rekao da u postupcima srpske policije ne treba tražiti opravdanje i založio se za sastanak na kojem bi se prevazišle pravne smetnje koje se „nekada koriste kako bi se izbegla nečija odgovornost“.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić potvrdila je prethodno da je sud doneo odluku o privremenom oduzimanju dela nepokretnosti i novca od Darka Šarića i njegovih bliskih srodnika. Na ovo rešenje Šarićeva odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od osam dana.

Nezvanično se saznaje da imovinu koja se vodi na Darka Šarića, a koja vredi više miliona evra, sačinjavaju nekretnine u Novom Beogradu – stan od 180 kvadrata i garaža od 23 kvadrata. Na spisku su i klub „Kazino“ u Kragujevcu, kao i objekti i 15 parcela u naselju Tatarsko brdo u Sremskoj Kamenici, površine 1,8 hektara. Reč je o kući od 400 kvadrata, vili od 927 kvadrata, kao i o još jednoj kući. Pronađeni su i bankovni računi sa nekoliko miliona dinara i više hiljada evra. Privremeno će biti oduzeta i imovina koja se vodi na njegovog brata, majku, sestru i bivšu suprugu, kao i na njegovo dvoje dece. Njima će se pleniti vila na Dedinju (410 kvadrata), dva stana (po 115 kvadrata) u Novom Beogradu, petosoban stan u Ulici Arsenija Čarnojevića, stan u Ulici generala Mihaila Nedeljkovića od 100 kvadrata i 30 kvadrata manji stan u Ulici španskih boraca. Zaplena će biti izvršena i na računima koji se vode na Šarićevu decu. Pored toga, prikupljaju se podaci iz inostranstva, jer se sumnja da je Šarić vlasnik firmi van granica Srbije. Imovina u Crnoj Gori je takođe predmet istrage.

Inače, u podgoričkoj štampi su se i juče prenosili navodi o sadržaju izveštaja policije za današnju sednicu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, u kojem se navodi da je crnogorska policija još 1993. imala saznanja o njegovoj kriminalnoj delatnosti. U ovom izvještaju piše da je policija Šarića, od kada je došao iz inostranstva 1998. tretirala kao višestrukog povratnika teških krivičnih dela. Uprava policije navodi da je tada Šarić stavljen pod pojačani nadzor i da su informacije o Šariću prosleđivane pravosudnim organima i obaveštajnim strukturama u Srbiji i Crnoj Gori.

U medijskim napisima postavlja se pitanje, ukoliko se sve to znalo, kako je onda Šarić dobio garancije za crnogorsko državljanstvo i zašto prema Šariću nisu, kako to policija priznaje u izveštaju, primenjene mere tajnog nadzora, iako su očigledno za to postojali zakonski uslovi.

Lider SNP traži sednicu Saveta za odbranu

Da slučaj bude zanimljiviji pobrinuo se i Srđan Milić, lider Socijalističke narodne partije, izjavom da je Darko Šarić bio direktno uključen u podršku Demokratskoj partiji socijalista na nedavnim lokalnim izborima u opštini Žabljak. DPS je tu tvrdnju odmah demantovala, tražeći dokaze. Milić je najavio da će, povodom slučaja Šarić, predsedniku parlamenta predložiti sazivanje sednice Savjeta za odbranu i bezbjednost u proširenom sastavu. Sednica Savjeta bi trebalo da bude posvećena „očiglednim“ problemima sa kojima se država suočava u borbi protiv organizovanog kriminala.

Skandal u Slovačkoj zbog pasoša

Darko Šarić morao je da za dobijanje slovačkog pasoša 2006. godine dokaže da je najmanje pet godina neprekidno boravio u toj zemlji i da zna slovački jezik, pišu slovački mediji. Činjenica da je taj narkobos bez problema dobio državljanstvo izazvala je u Slovačkoj pravi skandal. „Bratislava mora da se stidi što je dala pasoš jednom od bosova balkanskog kriminala za kojim Beograd traga u najmanju ruku podjednako energično kao za Ratkom Mladićem, optuženim za ratne zločine“, piše slovački dnevnik SME. Vladimir Palko bivši ministar unutrašnjih poslova, zatražio je od sadašnjeg ministra Roberta Kalinjaka da hitno objavi odluku o dodeljivanju državljanstva Šariću, zajedno sa obrazloženjem.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s