Redom padaju u nesvest

The Usual Suspects by illuminaut.

Zdravstveno stanje 65 radnika “Duvankomerca”, koji već tri dana štrajkuju glađu veoma je loše, a Hitna pomoć samo u sredu ujutro intervenisala je čak četiri puta, saopštili su iz Sindikata.
– Radnici su veoma loše, a neki su, i pored terapije koju primaju, odlučni i uporni da nastave štrajk – rekao je agenciji Mina-biznis predsednik Sindikata Dejan Bojović.
Prema njegovim rečima, sa radnicima “Duvankomerca” solidarisali su se i zaposleni u poslovnicama tog preduzeća u Nikšiću, koji su zatvorili deset objekata.
– Očekujemo poziv nadležnih, jer ne tražimo ništa više od onoga što nam pripada i što nam zakonski sleduje – rekao je Bojović.
U Sindikatu su, kako je dodao, razočarani izjavom pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja Anke Stojković, da bi radnici probleme trebalo da rešavaju preko stečajnog upravnika i da se njihove zarade mogu isplatiti samo iz stečajne imovine.
– Veoma je licemerno što nam Anka Stojković u ovom trenutku, kada se na najsuroviji i najbolniji način borimo da zaštitimo dostojanstvo, poručuje gde da rešavamo naše probleme i na koje adrese da se obratimo – kazao je Bojović.
Prema njegovim rečima, Stojkovićeva koja obavlja i funkciju glavnog republičkog inspektora rada, nije smatrala potrebnim da autoritetom tog radnog mesta spreči kršenje radničkih prava.
On je podsetio da su radnici “Duvankomerca” tri godine primali po 50 evra, a deset godina nije im obračunavan minuli rad, jer su po tom osnovu penzioneri tog preduzeća direktno oštećeni smanjenom osnovicom za obračun penzije.

ŠTRAJKOVI glađu i protesti postali su deo svakodnevice i neshvatljivo je da institucije ćute i ne preduzimaju ništa kako bi pronašle modus za rešavanje nagomilanih problema, smatraju u Uniji slobodnih sindikata.
– U državi u kojoj su nas uveravali da ekonomska kriza neće imati drastičnih posledica na ekonomsku situaciju, jedino nema novca za ostvarivanje minimalnih uslova za egzistenciju radničke klase, koja je stub svakog društva – kazali su iz USSCG.
Iz Unije su podsetili da ostvarivanje prava radnika “Duvankomerca” zavisi od državnih fondova i Vlade, koji su većinski vlasnici kapitala u tom preduzeću.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s