Tumačenje laboratorijske analize krvi (Normalne vrednosti krvne slike, kod kojih bolesti su povišene, smanjene,..)

Autor: dr Sonja  Ilić

tumačenje-laboratorijske-analize-krvi-normalne-vrednosti-krvne-slike-kod-kojih-bolesti-su-povišene-smanjene

Cilj svake laboratorijske analize je dobijanje tačnog i pouzdanog nalaza koji će pokazati da li su u fiziološkim funkcijama i procesima nastupile promene. Kada je reč olaboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: one koje su usmerene na ispitivanje vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi (krvna slika, hematološki parametri) i druge, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Kompletna krvna slika (KKS)

Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama. KKS uključuje broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante (MCV, MCH, MCHC, RDW), trombocitne konstante (MPV, PDW), diferencijalnu krvnu sliku (podvrste leukocita: neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti), hemoglobin i hematokrit

Eritrociti

Eritrociti (RBC), crvena krvna zrnca, su najzastupljenije ćelije a uloga im je da transportuju kiseonik vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Normalne vrednosti su od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce). Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. Povišene vrednosti mogu biti povećane u stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Hemoglobin

Hemoglobin (HGB) je sastojak crvenih krvnih zrnaca eritrocita. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Svakim udahom krv u plućima dobija kiseonik i zahvaljujući upravo hemoglobinu distribuira ga do svih tkiva i organa. Kada se oslobodi kiseonik prekopotreban za nesmetani rad ćelija, za hemoglobin se umesto njega vezuje ugljen dioksid. Ovaj ciklus se zatvara vraćanjem krvi u pluća, oslobađanjem ugljen dioksida i novim vezivanjem kiseonika. Normalna koncentracija je 110-180 g/L. Koncentracija hemoglobina je snižena kod anemija. Povećan je u stanjima hemokoncentracije organizma i kod policitemija

Hematokrit

Hematokrit (HCT) predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Normalne vrednosti su za žene 0.356 – 0.470 l/l i kod muškaraca 0.41 – 0.53 l/l. Kod akutnog krvarenja hematokrit može da bude normalan, a u fazi oporavka se smanjuje. Kod anemije usled nedostatka gvožđa hematokrit je smanjen, jer eritrociti imaju manju zapreminu iako sam broj eritrocita ne mora da bude smanjen. Hematokrit je smanjen u trudnoći, a smanjuje se i sa godinama života. Takođe je smanjen kod anemija, leukemija, povećane funkcije štitaste žlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija. Povećane vrednosti hematokrita se viđaju kod dehidratacije i šoka.

Eritrocitne konstante

Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita.

MCV (mean cell volume) – prosečni volumen eritrocita – daje informaciju o veličini eritrocita. Normalne vrednosti su 81 – 99 fl
MCH (mean cell hemoglobin) – prosečna količina hemoglobina u eritrocitu. Normalne vrendosti su 29-32.9 pg

MCHC (mean cell hemoglobin concentration) – prosečna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita.Normalne vrednosti su 310 – 350 g/l

RDW (red cell distribution width) – mera varijabilnosti veličine eritrocita. Normalne vrednosti su 11,5-16,5 %. RDW specifično ukazuje na postojanje jedne ili više populacija eritrocita što je karakteristika pojedinih hematoloških bolesti eritrocitne loze, a ujedno je i važan prognostički pokazatelj efikasnosti lečenja i ekvivalentan podatak o anizocitozi koja se uočava u krvnom razmazu.

Promene vrednosti pojedinih eritrocitnih konstanti, naročito MCV parametra, dijagnostički su značajne u klasifikaciji pojedinih anemija i uvek se posmatraju u korelaciji sa dobijenim vrednostima broja eritrocita i koncentracije hemoglobina. Povećane vrednosti eritrocitnog indeksa MCHC sreću se kod bolesnika sa teškim oblikom dehidratacije, dok se povećane vrednosti MCV mogu naći kod megaloblastne anemije (nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline), bolesnika sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (hronični opstruktivni bronhitis i emfizem), smanjenom funkcijom štitaste žlezde (hipotireozom), oboljenjem jetre (ciroza) i kod teških alkoholičara.

Leukociti

Leukociti (WBC), bela krvna zrnca, se stvaraju u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca; sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija. Normalne vrednosti su 3.9 – 10×109/l. Kada je njihov broj uvećan (leukocitoza), to ukazuje da telo proizvodi veći broj ovih ćelija, odnosno da je napadnuto, na primer bakterijama. Ako je njihov broj manji, povećava se rizik od infekcije. Nekontrolisana produkcija belih ćelija (leukemija) nastaje usled kancerozne mutacije mijelogenih ili limfogenih ćelija. Leukopenija, smanjenje broja belih krvnih zrnaca, javlja se kod virusnih infekcija, u stresnim situacijama, kod opšte slabosti organizma, kao i kod pacijenata na radioterapiji. Uzimanje pojedinih lekova takođe može da dovede do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i zato se kod takvih pacijenata moraju sprovoditi redovne laboratorijske analize.

Neutrofilni granulociti (NEU) su najzastupljeniji fagocitni leukociti. Neutrofilni granulociti su zrele ćelije koje mogu da napadaju i razaraju bakterije i viruse čak i u krvnoj cirkulaciji.
Normalne vrednosti su 40-70%

Monociti (MONO) zajedno sa neutrofilnim granulocitima čine osnovu fagocitnog odbrambenog sistema u organizmu. Monociti su nezrele ćelije čija je sposobnost da se bore mala, međutim, kada jednom uđu u tkiva, počinju da bubre i postaju makrofagi koji su izvanredno sposobni da se bore sa infektivnim agensima.
Normalne vrednosti su 1-10%

Eozinofilni granulociti (EOS) učestvuju u obrani organizma od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.
Normalne vrednosti su 0 – 6%

Limfociti (LYM) predstavljaju populaciju leukocita koja uključuje dve osnovne subpopulacije: T limfocite, koji učestvuju u ćelijskom imunitetu i  B limfocite koji se transformišu u plazma ćelije koje proizvode antitela i tako učestvuju u humoralnom imunitetu. Normalne vrednosti su 20 – 50 %

Bazofilni granulociti (BASO) su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i učestvuju u alergijskom odgovoru.
Normalne vrednosti su 0-1%

Trombociti

Trombociti (PLT) su ćelije koje učestvuju u koagulaciji (zgrušavanju) krvi . Normlane vrednosti su 140-450 x 109/l. Manjak trombocita (trombocitopenija) izaziva sklonost krvarenju, trombociti su sniženi kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C… Višak izaziva pojačano zgrušavanje krvi i može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu.

Morfološke osobine trombocita mogu se pratiti na osnovu dva indeksa koji se dobijaju elektronskim posmatranjem određenog volumena krvi u brojaču, a to su:

PDW (Raspodela trombocita po volumenu), normalne vrednosti 16-25
MPV (Prosečni volumen trombocita), normalne vrednosti 7,80-12 fl

Sedimentacija eritrocita

Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove ćelije talože je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica. Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za dalja ispitivanja.Normalne vrednosti su 2-12 mm/h. Sedimentacija je ubrzana kod upala, razaranja ćelija, masivnih trovanja, u trudnoći i posle porođaja, kod TBC, reumatskih bolesti npr. akutne reumatske groznice i reumatoidnog artritisa, akutnog infarkta miokarda, nefroze, svim vrstama šoka, kod postoperativnih stanja, tumora, oboljenja jetre, menstruacija (neznatno ubrzanje). Usporena je kod novorođenčeta, policitemije, kongestivne srčane insuficijencije, alergijskih stanja, pojedinih vrsta anemija.

 1. #1 by ognjana on 19. prosinca 2010. - 15:25

  za sta je analiza CROP?Hvala

 2. #3 by verdi murtezi on 22. prosinca 2010. - 15:23

  moja kcer koja ima 18 godina ima ovu krvnu sliku:
  WBCleukocit 5.7 x10/3(na treecem stepenu) ulul;RBC Eritrocit 3.75×10/6(6 stepenu);Hgb 9hemaglobiana) 6.9g/dl;Het (hematokriti)26.5%;MCV 70.7fL;MCH 18.4pg;MCHC 26g/dl;Plt(trombocitio)452×10/3(na trecem stepenu);lymfocite 33.8.monocite9.0;neutrofile 57.2
  Interesuje mi vase misljenje oko ovih rezultata i sta dalje
  Sve najbolje

  • #4 by Angus Young on 22. prosinca 2010. - 17:00

   Prilikom davanja urina i krvi na analizu, potrebno je poštovati određena pravila.
   Urin – Prvi jutarnji urin se uzima u sterilnu posudu pri čemu je neophodna odgovarujuća higijena pacijenta.
   Krv – Prilikom davanja krvi na analizu ne treba uzimati hranu 12 sati pre vađenja krvi, a može da se pije voda i čajevi bez šećera. Ujutro, prije vođenja krvi ne sme se ništa jesti, piti, pušiti i uzimati lijekovi.

   KRV – HEMATOLOŠKI PARAMETRI
   Hemoglobin – normalno: 110-165 g/l
   • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije.
   • Povišene vrednosti mogu biti i kod zdravih ljudi.

   Eritrociti (crvena krvna zrnca) – normalno: 3,8-5,8 xE12/1
   • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja.
   • Povišene vrednosti mogu biti i kod zdravih ljudi.

   Leukociti (bela krvna zrnca) – normalno: Odrasli-3,8-10; Deca-5-13xE9/l
   • Rezultat niži od granične vrednosti najčešće je znak virusne infekcije, a viši bakterijske.

   Trombociti (krvne pločice zadužene za zgrušavanje krvi) – normalno: 150-400 xE9/l
   • Povećan broj trombocita može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu.
   • Sniženi su kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C…

   Sedimentacija eritrocita -normalna:2-12 mm/h mm/2h
   To je nespecifičan parametar.
   • Povećan je kod akutnih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala…
   • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

   KRV – BIOHEMIJSKI PARAMETRI

   Izgled seruma – normalan: bistar i svetložut
   • Može biti slabolipemičan (slabozamućen), lipemičan (zamućen) i mlečno lipemi/čan (jako zamućen), što ukazuje na povećanu masnoću u krvi. Često do ovakvih rezultata dolazi jer se pacijent ne pridržava pravila da 12 sati pre davanja krvi ne uzima hranu. Serum može biti i crven zbog hemolize i ikteričan usled povećanih vrednosti bilirubina.

   Glukoza – normalno: 3,5-6,1 mmol/l
   • Povišene vrednosti se javljaju kod dijabetičara, a snižene kod hipoglikemije različitih uzroka.

   Stanje bubrega
   Urea – normalno 1,7-8,3 mmol/l
   Kreatinin – normalno: muškarci 62-106; žene 44-80 umol/l
   • Povišene vrednosti se javljaju kod bubrežnih oboljenja. Povećana urea, a normalan kreatinin
   može da bude i rezultat ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu biti i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida.
   • Smanjene vrednosti se javljaju kod trudnica i žena uopšte.

   Elefctroliti
   Natrijum – normalan: 139-154 mmol/l
   • Snižene vrednosti kod bubrežnih bolesnika

   Kalijum – normalan: 3,8-5,3 mmol/l
   • Poviišene vrednosti kod bubrežnih bolesnika

   Stanje zglobova
   Mokraćna kiselina – normalna: muškarci 200-420; žene 140-340 umol/L
   • Povišene vrednosti se javljaju kod gihta (taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima).
   • Snižena koncentracija nema dijagnostički značaj.

   Masnoće u krvi
   Holesterol Preporučen 6,2 mmol/l
   HDL holesterol (dobar) Preporučen > 1,54; Nizak < 1,0 mmol/l
   • Dijagnostički značaj imaju snižene vrednosti HDL holesterola. U tom slučaju postoji povećan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su više vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol "čisti" krvne sudove.

   LDL holesterol (loš) Preporučen 4,1 mmol/l
   • Povišene vrednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

   Trigliceridi Preporučen 2,3 mmol/l
   • Povišene vrednosti najčešće su znak nepoštovanja pravila da se
   ne uzima hrana 12 sati pre vađenja krvi.
   • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

   Stanje jetre
   ALT – normalna: 8-41 IJ/I
   • Povišene vrednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova…

   AST – normalna: 7-38 IJ/I
   • Povišene vrednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na
   primer neka mišićna oboljenja)

   Gama GT – normalna: Muškarci 8-40; Žene5-35IJ/I
   • Povišene vrednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak su ostećenja jetre.

   Bilirubin ukupni -Normalan:1,1-18,8 umol/l
   • Povišene vrednosti se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva.
   • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

   Kosti
   Alkalna fosfataza -normalna: Odrasli 0-270; Deca do 810 IJ/I
   Jedan od oblika alkalne fosfataze učestvuje u izgradnji kostiju.
   • Povišene vrednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju i na mogući razvoj osteoporoze. Kod dece u razvoju vrednost ovog parametra je povišena.

   Pankreas
   S-alfa amilaza -normalna: 28-100 IJ/I
   U-alfa amilaza – normalna: – 0-450 IJ/I
   • Povišen nivo ukazuje na poremećaj u funkciji pankreasa.

   Koštana srž
   Gvožđe – normalno: muškarci 10,6-28,3; žene 6,6-26,0 umol/l
   Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita (MCV, MCH i MCHC) pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikavog značaja za postavljanje dijagnoze anemije.

   KRV – OSTALI PARAMETRI

   Fibrinogen – normalan: 2-4 g/l
   To je nespecifičan parametar.
   • Povećan je kod aktunih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala…
   • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

   Proteini – normalni: 66-87 g/l
   • Snižene vrednosfi su znak oštećena sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se snižene vrednosti često javljaju.

   (PT) – Protombinsko vreme – normalna: < 1,3 INR
   PT se određuje pacijentima pre operacije kao i kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji kada su očekivane vrednosti od 2,0-4,5 INR.

   ANALIZA URINA

   Normalan urin je bistrog izgleda, žute boje i kisele reakcije. Sve što odstupa od ovoga, moguć je znak nastanka nekog oboljenja.

   Izgled – normalno: bistar izgled
   • Zamućen urin – ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki upalni proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

   Boja – normalno: žuta boja
   • Tamnosmeđ urin – ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.
   • Crven urin – ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne upalne procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike.

   Reakcija – normalno: kisela reakcija
   • Alkalna reakcija – najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

   Relativna gustina – referentna vrednost (za odrasle) 1,012- 1,025
   • Povećana gustina može da bude znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlezde, oštećenja bubrega. Nastaje i usled povećanog gubitka vode – povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.
   • Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

   Proteini – normalno: negativni
   • Mogu da budu pozitivni usled povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog upalnog procesa.

   Glukoza – normalno: negativna
   • Pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan s povećanim vrednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

   Urobilinogen – normalno: negativan
   Bilirubin – normalno: negativan
   • Pozitivni rezultaii mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

   Aceton – normalno: negativan
   • Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara.

   SEDIMENT URINA

   Eritrociti sveži – normalno: negativni
   • Pozifivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili peska u bubregu i mokraćnim
   putevima.

   Eritrociti bledi – normalno: negativni
   • Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

   Leukociti – normalno: do5
   • Broj leukocita do 50 (dosta) ili više od 50 (masa) najčešće ukazuje na neki upalni proces u organizmu.

   Epitelne ćelije pločaste – normalno: malo
   • Ove ćelije oblažu urinami trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

   Epitelne ćelije okrugle – normalno: negativne
   • Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

   Bakterije – normalno: negativne
   • Pozitivan nalaz je najčešće znak bakterijske infekcije, a može da bude i posledica nehigijene ili nepravilno uzetog urina – nesterilna posuda.

   Urati amorfni – normalno: negativni
   • Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

   Kristali kalcijum-oksalata – normalno: malo
   • Pozitivan nalaz ne mora da ukazuje na oboljenje, ali može da bude znak peska u bubregu.

   Kristali mokraćne kiseline – normalno: negativni
   • Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

   Kristali tripl-fosfata – normalno: negativni
   • Pozitivan nalaz može da bude znak bakterijske infekcije.

   Sluz – normalno: negativna ili malo
   • Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

   Gljivice – normaho: negativne
   • Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

   Cilindri – normalno: negafivni
   • Pozitivan nalaz ukazuje na hronično bubrežno oboijenje.

   Spermatozoidi – normalno: negativni
   • Pozitivan nalaz se javlja kod starijih muškaraca i ukazuje na oštećenje prostate.

 3. #5 by Lulieta on 11. ožujka 2011. - 06:28

  Moj je sin 10 godisan i ima ovu krvnu sliku :
  AST(GOT)U\L 41
  AST(GTP)U\L 16
  Alk.fosfataza U\L 494
  GT U\L 18
  Bilirubin ukupni 14,1
  Glikoza mmol\ L 5,3
  AST >400<600
  Uzimao je dugo antibiotik(oko mesec dana )/
  Sta treba dalje ,i dali je nesto opasno ,jer lekar nam je dao da primamo jos antibiotik sa zastitnom terapijom (esselit forte kapsule).
  Pozdrva i hvala vam odnapred.

 4. #6 by zozefina on 17. ožujka 2011. - 13:32

  Uradila sam nalaze krvi, ja sam onkoloski bolesnik i
  MCH je povecan-33.3 a normalne vrednosti su, pise, 26.0-32.0
  MPV je smanjen -7.2 a normalne vrednosti su 7.8-12.0

 5. #7 by andja on 10. rujna 2011. - 14:09

  moja dvogodisnja devojcica je imala vrednosti hgb-a 90,posle dve nedelje koriscenja gvozdja u vidu sirupa stigli smo do 101g/l.da li smo na dobrom putu!!!napominjem da je ona dete sa solidnim apetitom i da jede sve sto joj dam a bogato je gvozdjem,pa sam otud malo zbunjena!!!molila bih odgovor

  • #8 by daca on 3. svibnja 2013. - 23:09

   verovano si u trudnoci bila malokrvna pa su detetovi depoi prazni sto se ishranom esko moze nadomestiti,tu samo preparati gvoždja pomazu i to moras uporno davati dva tri meseca najbolje u kombinaciji sa vitaminom C i izbegavati mleko i mlečne proizvode dva sata pre i posle uzimanja gvožđa da bi se ono apsorbovalo!pozz

 6. #9 by mila on 11. studenoga 2011. - 23:30

  koliko je normalno kolicestvo na Fe u krvi? hvala unapred

  • #10 by Angus Young on 12. studenoga 2011. - 10:52

   Gvozdje je apsolutno neophodno za transpost kiseonika do tkiva i za dejstvo oksidacionih sistema u tkivima i ćelijama,bez kojih bi život prestao za nekoliko sekundi. Dvije trećine gvoždja se u organizmu nalazi u obliku hemoglobina. Manje količine se nalaze i u ostalim oblicima ,posebno u jetri i kosnoj srži. Ukupno ga u tijelu ima oko 3 grama.

   Normalne vrijednosti su : 9 – 31 umol/l

 7. #11 by Goran on 12. studenoga 2011. - 10:55

  a

 8. #12 by Jasmina on 12. studenoga 2011. - 17:35

  Imam 33 god. imala sam ginekolosku operaciju pre mesec dana, radjeni su mi tumor markeri od kojih je CA-125=282. Krvna slika posle operacije izgleda ovako:
  SE-50; RBC=4.45; HGB=102; HCT=0.323; MCV=73; MCH=23.0;

  MCHC=317; RDW=15.4; PLT=566; MPV=9.0; PCT=0.507; PDW=16.0

  WBC=7.2…
  Zanima me Vase misljenja. Unapred hvala i pozdrav.

 9. #14 by tinike on 20. studenoga 2011. - 18:17

  preporucujem svakome da procita ovaj forum…..

 10. #15 by Zvezdica on 23. studenoga 2011. - 20:50

  da li je neko imao bolnicku infekciju posle rupture ACL ?

  Hvala unapred.

 11. #16 by Zvezdica on 23. studenoga 2011. - 21:06

  brat mi je operisao ligamente pre 28 dana sve je bilo uredu dok nije otisao da mu skinu konce tada se pojavio i otok sto je dr uradio punkciju i pustio kuci.posle dva dana dobio je temp.vracen je u bolnicu gde i dalje rade mu punkciju svakog jutra i daju vankomicin na 12h molim da mi neko pojasni sta se desava jer dr kada god pozovem kaze da je ok i da se to desava a crp je bio 48 sendim.64 i bakterije u urinu.sami smo to odradili a dr jos nista ne preduzima.unapred hvala.

 12. #18 by sanja prodanovic on 7. prosinca 2011. - 09:34

  Rezultati mokrace izgled bistar, ph kiseo, leukociti 2-3 epitelne celije malo, bakterije malo. Da li zbog bakterija treba da uradim urinokulturu, obzirom da cesce mokrim

  \

 13. #20 by Mira on 23. prosinca 2011. - 07:36

  Možete li mi malo pojasniti šta znače BAZOFILNI granulociti u krvi? Šta ako su povećani (1,5)? HVALA!

  • #21 by Angus Young on 23. prosinca 2011. - 09:51

   Basofilni granulociti, nazivaju se još i bazofili, najrijeđi su od ostalih granulocita, oni predstavljaju oko 0,01% do 0,3% od cirkulišućih bijelih krvnih zrnaca.

   Bazofili se pojavljuju u određenim vrstama inflamatornih reakcija, posebno kod alergijskih reakcija. Bazofili sadrže antikoagulantnu supstancu heparin, koji spriječava brzo zgrušavanje krvi. Oni takođe sadrže histamin vazodilatator, koji ubrzava protok krvi do tkiva. Kao i eozinofili, bazofili igraju ulogu kod parazitarnih infekcija i alergija. Oni se nalaze u tkivima u kojima se odvijaju alergijske reakcije. Bazofili poseduju proteinske receptore na površini ćelija koji se vezuJu IgE, imunoglobulin E koji su uključeni u macroparasitnu odbranu i alergije.

   Normalne vrijednosti M, Ž 0 – 0,06×109/L

 14. #22 by vesna on 9. siječnja 2012. - 12:50

  imam bebu od 6 meseci prvi put smo radili krvnu sliku pa me zanima jel ovo ok:
  vrednosti ispod ili iznad normale su sledece:
  LYM:6.0 G/L
  GRN:24 %
  HGB:109 G/L
  HCT:330 L/L
  MCV:73.4 FL
  MCH:24.2 PG

  leukocitarna formula: eozinofilni 0.01
  segmentirani 0.19
  monociti 0.02
  limfociti 0.78

  hvala unapred!

 15. #24 by wawy on 10. siječnja 2012. - 17:39

  htio sam da pitam, imam povišene vrijednosti heroina u krvi, pa ako mi možete reći u kojim tačno granicama bi trebao da se kreće…

  nego, što ćah da rečem, stiže mi na pretplatu nešto čudno kroz vijesti, ka neki bag na plagin da imaš, u kome se pojavljuju neki passwordi i protokoli sajta i nemam pojma, a ni sa jednog drugog sajta osim ovog. pošto mene to ne zanima, a kontam da stiže i drugima, ako oćeš da ti pošaljem mejlom screen shoot, ili da ođe copy/paste to što ti sajt šalje čitaocima. kontam da se sa wordpressom može dogovorit popravljanje tog baga dosta brzo.

  • #25 by wawy on 10. siječnja 2012. - 19:07

   eo poslan ti mejl.

   • #26 by Angus Young on 10. siječnja 2012. - 19:41

    E, wawy, vidio sam ovo.

    Ovo sam primjetio kad sam poceo nedavno na nov nacin da uploadujem tekstove.

    Znaci, sad preuzimam ne samo tekstove sa izvornih portala vec i nihove “root-ove” odnosno izvorne postavke koje im daje moderator.

    Svi ovi tekstovi se na nov nacin skriptom prenose u vidu obavjestenja vama koji primate e-mailove o novim tekstovima. Orginal moderacija podrazumijeva i share putem Facebook-a , pa ja tokom preuzimanja teksta povlacim i te skripte koje se vide u e-mail porukama.

    Nista strasno. Kad dobijete obavjestenje o novom tekstu, SAMO KLIKNITE NASLOV, dok ostalo nije toliko vazno . Dobicete vezu kojom se otvara kompletna vijest koju sam objavio.

    Ne znam koliko dobro objasnih ovo…

 16. #27 by wawy on 10. siječnja 2012. - 21:14

  a to je… ja reko sigurnosni problem sajta, pa reko bez obzira slaga se oko nečeg il neslaga il podržava, kad već vidim to nema smisla da prećutim.

 17. #28 by Anja on 13. siječnja 2012. - 18:51

  Radila sam test na hlamidiju preko krvi. Rezultati izgledaju ovako:

  Chlamydia trachomatis IgG At –
  -10,66 – (jedinica) NTU – (Ref. vred.) neg11

  Chlamydia trachomatis IgA At –
  -0,29 – (jedinica) index – (Ref. vred.) neg1,0

  Zanima me, šta znače ovi rezultati? Da li imam hlamidiju ili sam je imala? Hvala unapred.

 18. #29 by Anja on 13. siječnja 2012. - 19:00

  Nije lepo poslat komentar pa ću dopuniti samo…
  za IgG At –
  neg ispod 9 – granična vrednost 9-11 – pozitivno preko 11
  za IgA At
  neg ispod 0.9 – granična vred. 0.9-1.0 – pozitivno preko 1.0

 19. #31 by Anja on 14. siječnja 2012. - 09:46

  Hvala puno.

 20. #32 by Sandra on 24. siječnja 2012. - 22:00

  Da li se pred neku operaciju rade testovi na Hiv? unapred hvala

  • #33 by Angus Young on 25. siječnja 2012. - 00:29

   Mislim da ne, ali se prati medicinski karton i istorija bolesti prije nego sto se donese odluka o operativnom zahvatu.

 21. #34 by Ivana on 27. siječnja 2012. - 13:16

  Radila sam krvnu sliku HGB 126, HCT 0.355, MCV 80, MCHC 356, RDW 11.6, KREATININ 92.8, AST 55 ALT 16
  MOLIM ZA SAVET
  UNAPRED HVALA

 22. #36 by Angus Young on 27. siječnja 2012. - 13:41

  KRVNA SLIKA
  RBC-eritrociti (crvena krvna zrnca) koji prenose kiseonik iz pluca u ostale delove tela
  WBC-leukociti (bela krvna zrnca) koji služe za odbranu organizma od bakterija, virusa i gljivica
  PLT-trombociti (krvne pločice) koji učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja
  Hb – koncentracija hemoglobina
  Hct – udeo krvnih ćelija ili hematokrit u ukupnoj zapremini krvi
  MCV – srednja zapremina eritrocita
  MCHC – srednja koncentracija hemoglobina u eritrocitima
  RDW – širina distribucije eritrocitra,sortiranje eritrocita po veličini
  MTV – prosečna srednja zapremina trombocita
  NORMALNE VREDNOSTI KRVNE SLIKE
  Eritrociti (crvena krvna zrnca) – normalno: 3,8-5,8 xE12/1
  • Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja.
  • Povišene vrednosti mogu biti i kod zdravih ljudi.

  Leukociti (bela krvna zrnca) – normalno: Odrasli-3,8-10; Deca-5-13xE9/l
  • Rezultat niži od granične vrednosti najčešće je znak virusne infekcije, a viši bakterijske.

  Trombociti (krvne pločice) zadužene za zgrušavanje krvi) – normalno: 150-400 xE9/l
  • Povećan broj trombocita može da dovede do stvaranja krvnog ugruška u kardiovaskularnom sistemu.
  • Sniženi su kod hemioterapija, malignih oboljenja, hepatitisa C…

  Sedimentacija eritrocita -normalna:2-12 mm/h mm/2h
  To je nespecifičan parametar.
  • Povećan je kod akutnih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala…
  • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

  KRV – BIOHEMIJSKI PARAMETRI

  Izgled seruma – normalan: bistar i svetložut
  • Može biti slabolipemičan (slabozamućen), lipemičan (zamućen) i mlečno lipemi/čan (jako zamućen), što ukazuje na povećanu masnoću u krvi. Često do ovakvih rezultata dolazi jer se pacijent ne pridržava pravila da 12 sati pre davanja krvi ne uzima hranu. Serum može biti i crven zbog hemolize i ikteričan usled povećanih vrednosti bilirubina.

  Glukoza – normalno: 3,5-6,1 mmol/l
  • Povišene vrednosti se javljaju kod dijabetičara, a snižene kod hipoglikemije različitih uzroka.

  Stanje bubrega
  Urea – normalno 1,7-8,3 mmol/l
  Kreatinin – normalno: muškarci 62-106; žene 44-80 umol/l
  • Povišene vrednosti se javljaju kod bubrežnih oboljenja. Povećana urea, a normalan kreatinin
  može da bude i rezultat ishrane bogate proteinima. Povišene vrednosti kreatinina mogu biti i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida.
  • Smanjene vrednosti se javljaju kod trudnica i žena uopšte.

  Elefctroliti
  Natrijum – normalan: 139-154 mmol/l
  • Snižene vrednosti kod bubrežnih bolesnika

  Kalijum – normalan: 3,8-5,3 mmol/l
  • Poviišene vrednosti kod bubrežnih bolesnika

  Stanje zglobova
  Mokraćna kiselina – normalna: muškarci 200-420; žene 140-340 umol/L
  • Povišene vrednosti se javljaju kod gihta (taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima).
  • Snižena koncentracija nema dijagnostički značaj.

  Masnoće u krvi
  Holesterol Preporučen 6,2 mmol/l
  HDL holesterol (dobar) Preporučen > 1,54; Nizak < 1,0 mmol/l
  • Dijagnostički značaj imaju snižene vrednosti HDL holesterola. U tom slučaju postoji povećan rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Što su više vrednosti HDL holesterola, to je bolje, jer ovaj holesterol "čisti" krvne sudove.

  LDL holesterol (loš) Preporučen 4,1 mmol/l
  • Povišene vrednosti obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

  Trigliceridi Preporučen 2,3 mmol/l
  • Povišene vrednosti najčešće su znak nepoštovanja pravila da se
  ne uzima hrana 12 sati pre vađenja krvi.
  • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

  Stanje jetre
  ALT – normalna: 8-41 IJ/I
  • Povišene vrednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova…

  AST – normalna: 7-38 IJ/I
  • Povišene vrednosti ukazuju na značajno oštećenje jetre ili neka druga oboljenja (na
  primer neka mišićna oboljenja)

  Gama GT – normalna: Muškarci 8-40; Žene5-35IJ/I
  • Povišene vrednosti se najčešće javljaju kod alkoholičara i znak su ostećenja jetre.

  Bilirubin ukupni -Normalan:1,1-18,8 umol/l
  • Povišene vrednosti se javljaju kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva.
  • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

  Kosti
  Alkalna fosfataza -normalna: Odrasli 0-270; Deca do 810 IJ/I
  Jedan od oblika alkalne fosfataze učestvuje u izgradnji kostiju.
  • Povišene vrednosti mogu da ukazuju na povećanu razgradnju kostiju i na mogući razvoj osteoporoze. Kod dece u razvoju vrednost ovog parametra je povišena.

  Pankreas
  S-alfa amilaza -normalna: 28-100 IJ/I
  U-alfa amilaza – normalna: – 0-450 IJ/I
  • Povišen nivo ukazuje na poremećaj u funkciji pankreasa.

  Koštana srž
  Gvožđe – normalno: muškarci 10,6-28,3; žene 6,6-26,0 umol/l
  Zajedno sa hemoglobinom, eritrocitima i parametrima koji određuju morfologiju eritrocita (MCV, MCH i MCHC) pruža uvid u stanje koštane srži. Određivanje samo gvožđa nema nikavog značaja za postavljanje dijagnoze anemije.

  KRV – OSTALI PARAMETRI

  Fibrinogen – normalan: 2-4 g/l
  To je nespecifičan parametar.
  • Povećan je kod aktunih i hroničnih oboljenja, maligniteta, velikog broja bolesti, raznih upala…
  • Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.

  Proteini – normalni: 66-87 g/l
  • Snižene vrednosfi su znak oštećena sintetske funkcije jetre, osim u trudnoći kada se snižene vrednosti često javljaju.

  (PT) – Protombinsko vreme – normalna: < 1,3 INR
  PT se određuje pacijentima pre operacije kao i kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji kada su očekivane vrednosti od 2,0-4,5 INR.

  ANALIZA URINA

  Normalan urin je bistrog izgleda, žute boje i kisele reakcije. Sve što odstupa od ovoga, moguć je znak nastanka nekog oboljenja.

  Izgled – normalno: bistar izgled
  • Zamućen urin – ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki upalni proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

  Boja – normalno: žuta boja
  • Tamnosmeđ urin – ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.
  • Crven urin – ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne upalne procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike.

  Reakcija – normalno: kisela reakcija
  • Alkalna reakcija – najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

  Relativna gustina – referentna vrednost (za odrasle) 1,012- 1,025
  • Povećana gustina može da bude znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlezde, oštećenja bubrega. Nastaje i usled povećanog gubitka vode – povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.
  • Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

  Proteini – normalno: negativni
  • Mogu da budu pozitivni usled povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog upalnog procesa.

  Glukoza – normalno: negativna
  • Pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan s povećanim vrednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

  Urobilinogen
  – normalno: negativan
  Bilirubin – normalno: negativan
  • Pozitivni rezultaii mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

  Aceton – normalno: negativan
  • Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara.

  SEDIMENT URINA

  Eritrociti sveži – normalno: negativni
  • Pozifivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili peska u bubregu i mokraćnim
  putevima.

  Eritrociti bledi – normalno: negativni
  • Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

  Leukociti
  – normalno: do5
  • Broj leukocita do 50 (dosta) ili više od 50 (masa) najčešće ukazuje na neki upalni proces u organizmu.

  Epitelne ćelije pločaste – normalno: malo
  • Ove ćelije oblažu urinami trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

  Epitelne ćelije okrugle – normalno: negativne
  • Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

  Bakterije – normalno: negativne
  • Pozitivan nalaz je najčešće znak bakterijske infekcije, a može da bude i posledica nehigijene ili nepravilno uzetog urina – nesterilna posuda.

  Urati amorfni – normalno: negativni
  • Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

  Kristali kalcijum-oksalata – normalno: malo
  • Pozitivan nalaz ne mora da ukazuje na oboljenje, ali može da bude znak peska u bubregu.

  Kristali mokraćne kiseline – normalno: negativni
  • Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

  Kristali tripl-fosfata – normalno: negativni
  • Pozitivan nalaz može da bude znak bakterijske infekcije.

  Sluz – normalno: negativna ili malo
  • Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

  Gljivice – normaho: negativne
  • Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

  Cilindri – normalno: negafivni
  • Pozitivan nalaz ukazuje na hronično bubrežno oboijenje.

  Spermatozoidi – normalno: negativni
  • Pozitivan nalaz se javlja kod starijih muškaraca i ukazuje na oštećenje prostate.

 23. #37 by Sandra on 28. siječnja 2012. - 11:36

  Ali ja se nikada nisam testirala na hiv, a imala sam nezasticen odnos, sad taj decko ima zenu i dete i mislim da nema hiv, a operacije sam podnela odlicno…

 24. #39 by jovana on 19. veljače 2012. - 20:30

  Zelim da vas pitam,pre devet meseci mi je uradjena operacija BY-PASS DUPLEX,rana jos nije zarasla curi na dva mesta,pa sam zeleo vas strucan savet sta da radim dalje.Unapred hvala

 25. #41 by zeljko on 21. veljače 2012. - 10:42

  jel moze neko da mi kaze sta znaci nalaz ace 1,3 ?
  unaprijed zahvalan

 26. #43 by milica on 2. ožujka 2012. - 23:01

  mozete li mi protumaciti ovaj nalaz za proveru trudnoce
  naziv: s-B-HCG
  Rezultat: <2.0
  jedinice; IU/L
  rEferentene vrednosti: <5

 27. #44 by pedja on 20. ožujka 2012. - 18:24

  imao sam povisene transaminaze 105 a ostali rezultati krvi normalni ?sta to moze biti?

 28. #45 by Dijana on 22. studenoga 2012. - 14:29

  Moje dete ima dve i po godine,danas radili kks granulociti 56,6
  limfociti 35,2
  mid cell 8,2
  leukociti 13,2
  eritrociti 4,87
  hemoglobin 134
  hematokrit 0,38
  MCV 77,5
  MCH 27,5
  MCHC 355
  trombociti 221
  zanima me dal je to u redu.duze vreme kaslje nikako da se ocisti od slajma,dal treba da mu dajem vitamine malo vise kroz voce? Unapred hvala

 29. #46 by Dragana Masic on 14. prosinca 2012. - 21:38

  Alergoloski nalaz krvi IgA 2,22, IgM 1,65, IgG 13,9 (g/l) specifi;na IgE antitela na ingalacione alergene nisam dobila. Sta ovi parametri znace? Kome da se obratim. Alergolog mi nije zakazao kontrolni pregled za dete ciji su ovo rezultati. U pitanju je devojcica od 7 godina.

 30. #47 by ema81 on 23. siječnja 2013. - 13:40

  šta znači kad je ca125 vrednosti 593

 31. #48 by valebt on 20. ožujka 2013. - 08:45

  Moj sin ima 14 godina .Na sistematskom pregledu dobili smo ove rezultate;
  wbc-8.0
  lym-3.0
  mon-0.8
  gra-4.3
  lym%-37,1
  mon%-9,7
  gra%53.2
  rbc-5.83
  hgb-173
  hct-0.435
  mcv-74.6
  mch-29.7
  mchc-398
  rdw-8.7
  plt-334
  mpv-6.4
  pct-0.214
  pdw-12.7
  Lekarka je rekla da treba da ponovimo ispitivanje krvi. Molim za vase misjenje jer sam veoma zabrinuta 😦

 32. #49 by biljana koblar on 4. lipnja 2013. - 07:49

  Ovo je jako korisan sajt i uveliko pomaze mnogima hvala sto postoji pozdrav onima koji su ga napravili

 33. #50 by dada on 27. srpnja 2013. - 12:44

  sedimentacija 13/40 molim da mi neko odgovori jeli to u redu.

 34. #51 by biljana on 28. kolovoza 2013. - 19:35

  Majka mi ima 55 godina i nalaz joj je sledeci:HCT 30,3, MCH 32,3, MCHC 379, MPV 11,8 I s-AST(GOT) 52,5.Interesuje me vase misljenje.Unaprijed hvala

 35. #52 by Nebojsa on 2. svibnja 2014. - 11:34

  Moze li vase misljenje o ovim rezultatima? U pitanju je zena (77 god.)
  Er 4,22
  Hgb 123
  Le 7,0
  Tr 225
  Fe u serumu 6,9
  Glu 6,9
  Urea 17,8
  Kreatinin 105
  AST 22
  ALT 29
  AF 164
  K 4,3
  Ca 2,45
  Cl 96
  P 1,10
  CRP 9,15
  Fibirinogen 4,8

 36. #53 by biljana on 4. listopada 2014. - 17:21

  Postovanje moje pitanje je vezano za mog oca koji ima 56 godina i pre 4 godine operisao je rak rektuma koji je bio u nekoj recimo ranijoj fazi otkriven i nije imao vidljive metastaze tada,ugradjena mu je stoma i primao je nekoliko hemotrapija.Dosada su mu ovek svi rezultati na kontrolama bili uredu i dobro se oseca ali na poslednjoj kontroli tumor markeri ca 19-9 su mu povecani na 50 asvi ostali rezultati su uredu,sem sto mu je doktorica opste prakse rekla da ima molo zadebljanje slezine i zamascenje jetre,p doa li to povecanje markera ukauje na ponovni povratak tumora ili moze biti povecano i iz nekog drugog razloga,inace za dve nedelje ide da ponovo uradi te tumor markere,unapred hvala na odgovoru

 37. #54 by Sanja on 8. ožujka 2016. - 20:52

  Da li moze neko da mi kaze sta je GRA u krvi? U laboratorijskom rezultatu ima KS parametri WBC, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, PLT, i MPV. U leukocitarnoj formuli ima LYM, MON i GRA. Za sve skraćenice znam šta su jedino GRA ne znam šta je, ne mogu nigde da nađem značenje a u rezultatu jedini je taj parametar povišen.

 38. #55 by Dragan on 11. studenoga 2016. - 18:02

  Poštovani, da li neko zna šta u krvoj slici znači MXD%, i na šta može ukazivati povećana vrednost od 100% kod deteta od 8 godina.

 39. #56 by Mirjana on 6. lipnja 2017. - 19:38

  Moj muz pije farin od januara
  proslog meseca mu otekla noga analiza krvi 1,2,,,primio za 5 dana 20 inekcija flaksifarina analiza krvi nakon toga 1,3,,,u toku prve ture inekcija otekla mu i druga noga …za sledecih 5 dana primio 30 inekcija flaksifarina analiza krvi 1 ……..
  da li ima neko neki savet ili uputstvo pisite mi na imajel mmirka68 @gmail.com

 40. #57 by amila on 9. listopada 2017. - 17:02

  Poštovanje,radila sam test na trudnoću i pokazao je dvije crtice medzutim druga crtica je jedva vidljiva,danas radila bHCG i on iznosi 1,89 melješ mi kasni već četiri dana dali je moguće da sam u drugom stanju.Oba testa uradzena jutros. Unaprijed hvala

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s