Vanja Ćalović: Ili jesi ili nisi

Korupcija i proces privatizacije u Crnoj Gori osnovni su višegodišnji predmet interesovanja Vanje Ćalović, izvršne direktorke NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS). A crnogorsku privatizaciju Ćalovićeva je u pozivu građanima uoči mitinga „Vrijeme je“, kojem je u Podgorici u nedelju prisustvovalo desetak hiljada ljudi, nazvala ubijanjem privrede kroz stečaj.

Podgorički miting, na kojem je Vanja Ćalović najavila „crnogorsko proljeće“, najmasovniji je u nizu skupova organizovanih od početka godine u crnogorskim gradovima zbog teške socijalne situacije. Organizatori su, pored MANS-a, Unija slobodnih sindikata i studenti, a Ćalovićeva je u javnosti primljena kao neformalni lider, znak prepoznavanja protesta. Premijer Igor Lukšić je pre mitinga rekao da bi „bila iluzija ukoliko bi verovali da nema nezadovoljnih građana“. „Ili ćeš okrenuti leđa mafiji i stati uz narod ili idi zajedno sa mafijom tamo gde joj je mesto, u zatvor“, replicirala mu je Ćalovićeva sa govornice.

Istraživanja javnog mnjenja još su 2007. i 2008. pokazivala da je Vanja Ćalović osoba kojoj Crnogorci najviše veruju. Rezultati poslednje ankete (kraj februara, Vijesti) jesu da je Ćalovićeva druga najpopularnija ličnost, iza predsednika Vujanovića, a da njen javni angažman podržava 73 odsto građana. Naklonost građana osvojila je akcijom prikupljanja potpisa kojom je od Vlade traženo da građani imaju isti tretman u plaćanju struje kao i Kombinat aluminijuma dok je bio u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske.

Neki opozicionari priželjkuju je za lidera, a neki u vlasti nastoje da stvore utisak da je Ćalovićeva javno isturena predvodnica protesta, a da iza nje, zapravo, stoji baš mrska opozicija. Vanja Ćalović, međutim, uporno odbija ulazak u politiku u smislu borbe za vlast i ne želi da osnuje partiju. Državni list Pobjeda u februaru je objavio opširnu reportažu o tome kako je Vanja Ćalović nepropisno parkirala svoj automobil u Podgorici i blokirala „snjegočistač“.

Prethodno je u ovom dnevniku napisano kako je MANS „nedonošče“ koje „vodi otvoreni rat protiv države Crne Gore“, „zločinačka strana agentura“ koja je „proćerala sve strane investitore u Crnoj Gori“. Na jednom su, pak, internet forumu o Ćalovićevoj zabeležene i sledeće reči: „riječi ‘savjest’ i ‘Crna Gora’ me asociraju na dotičnu gospođu. Da se ja pitam izabra bi je za prešjednika, odnosno premijera“. I povodom borbe za promene: „ova žena ima veća m… nego svi mi muškarci“.

Gospođica Vanja Ćalović rođena je u Podgorici, decembra 1978. Diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu Crne Gore. Vozi „škodu fabiju“.

 1. #1 by mladen on 16. svibnja 2012. - 13:12

  Poštovana gospođice Ćalović, podržavam vašu borbu protiv svih vrsta nepravilnosti. Ovo je previše da je ova koalicija dugo na vlast. Pitanje je ko će biti na vlast poslije koalicije DPS I SDP, jer ne bi želio da prosrpske opozicije kao što su SNP, PZP, NOVA, NS i druge nacionalne opozicije budu na vlasti. Bude li da prosrpska opozicija na vlast biće ponovljena 1918 godina, da će nezavisna Crna Gora biti u sastavu srpske regije. Pozdrav

  • #2 by Angus Young on 16. svibnja 2012. - 13:17

   Vec je sve usmjereno ka pripremi terena za nestanak Crne Gore i utapanje u prosirenu Srbiju.

   Na zalost, vraca se 1918 godina.

   Apsolutno predvidjam takav slijed dogadjaja, a i Slavko Perovic je pisao da slijedi takav rasplet.

   U svemu pomaze i kumuje mafijaski rezim Mila Djukanovica.

 2. #3 by mladen on 16. svibnja 2012. - 13:42

  Volio bi da novoformirane stranke Rada Bojovića i Darka Pajovića i još sa Liberalnom partijom oformiti koaliciju pobjediti ovu vlast.

  • #4 by Angus Young on 16. svibnja 2012. - 13:45

   To su udbaski sateliti DPSSDP mafije.

   SAMO odmrzavanje LSCG je jedina opcija opstanka Crne Gore.

 3. #5 by Ghost on 16. svibnja 2012. - 19:09

  Svašta bi mi voljeli ili htjeli. A na ulici par hiljada. A sad nosim kako mi ga skroje….

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s