Crna Gora mala za lou kost kompanije

 

Koncept niskotarifnih avioprevoznika generalno je neodrživ u Crnoj Gori, odnosno jedino je delimično moguć u periodu letnje turističke sezone.

Prema oceni eksperta za aviosaobraćaj Branka Kocovskog upravo od tog koncepta zavisi i eventualni dolazak neke niskotarifne aviokompanije u Crnu Goru.

S obzirom da je Crna Gora malo tržište koje se tek razvija, logično je da niskotarifne kompanije svoj dolazak smatraju rizičnim poslom, kazao je Kocovski za podgorički dnevnik Pobjeda.

Ovaj ekspert je naveo da su za obezbeđivanje rentabilnog poslovanja tih kompanija neophodna značajna marketinška ulaganja i veći broj karata po akcijskim cenama, zbog čega im je potreban adekvatan stimulativni ambijent i podrška vlade Crne Gore.

Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner je ranije odbila ponuđeni ugovor sa vladom Crne Gore o održavanju letova sa podgoričke i tivatske vazdušne luke i zatražila dodatne pregovore kako bi aerodromske takse bili niže.

Irska kompanija je, kako je saopšteno, poručila da joj nisu prihvatljiva ugovorom predviđena plaćanja, odnosno troškovi naknada za aerodromske usluge.

Iz Rajanera su naveli da su troškovi u proseku 2,5 puta veći u odnosu na prosečne cene aerodromskih usluga koje ta kompanija plaća na drugim destinacijama, što, imajući u vidu da se radi o novom tržištu, predstavlja veoma rizičan i niskoprofitan posao, posebno u prvim godinama poslovanja.

Iz kompanije su poručili da su spremni da u najkraćem roku, ponovo razmotre eventualni inovirani predlog za uspostavljanje saradnje, pod uslovom da u njemu budu definisani povoljniji komercijalni elementi, odnosno znatno niže cene aerodromskih usluga.

Vlada u Podgorici je 22. marta saopštila da je usaglasila model saradnje sa Rajanerom , prema kome su prvi letovi tog avioprevoznika prema Crnoj Gori trebalo da počnu u junu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s