Odloženo ponovno suđenje optuženima za deportaciju

 

Ponovno suđenje optuženima za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbeglica iz Crne Gore vlastima Republike Srpske, koje je trebalo da počne danas u podgoričkom Višem sudu, odloženo je za 29. maj.

Ponovno suđenje je odloženo, jer jedan od optuženih – Branko Bujić nije mogao da prisustvuje pretresu, zbog teške operacije.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je 7. marta presudu Višeg suda u Podgorici kojom su devetorica pripadnika crnogorske policije oslobodjeni optužbe za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbeglica iz Crne Gore vlastima Republike Srpske, i čitav slučaj vratio na ponovno suđenje.

Na oslobađajuću odluku žalili su se crnogorsko tužilaštvo i porodice oštećenih.
Viši sud u Podgorici oslobodio je krajem marta prošle godine, zbog nedostatka dokaza, sve optužene za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbeglica iz Crne Gore 1992.

Za deportaciju su bili optuženi Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrać i Milorad Ivanović.

Viši sud je tada ocenio da navodi specijalnog tužilaštva da su optuženi izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva nisu dokazani.

Taj sud je naveo da optuženi nisu prekršili odredbe međunarodnog humanitarnog prava, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, čiji su bili pripadnici, nije bio jedna od strana u sukobu u BiH, niti je taj sukob imao međunarodni karakter.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s