RAMBO AMADEUS PRED NASTUP NA EUROSONGU:”Pravio sam pesmu za malog čoveka”

Rambo Amadeus, predstavnik Crne Gore na Evroviziji, već je održao prvu probu u Bakuu, gde će u prvoj polufinalnoj večeri, 22. maja, izvesti svoju pesmu „Euro neuro“. U ekskluzivnom intervjuu za „Blic“ objašnjava koja je njegova poruka Evropi, ali i nama koji ulazak u Uniju iščekujemo s različitim nadama i strahovima.

– Mislio sam da je tekst pesme prilično jasan. Ipak, svi pitaju koja je moja poruka. To je priličan kompliment jer nisam primetio da se bilo ko zanima za poruke koje ostale evrovizijske pesme nose. Poruka pesme „Euro neuro“ zajednička je za čitav Balkan, a to je neka vrsta treme, radoznalosti i ambivalencije koje se tiču evrointegracija i svega onoga što uz to ide. Mali čovek se pita šta će dobiti, a šta izgubiti prihvatanjem kulturnog i političkog diskursa. Da li će hrana izgubiti ukus? Da li će smeti da peče rakiju i da neometano pije u svakoj prilici? Da li će smeti da kolje prasad po kućama? Da li će smeti da bije ženu ili pedera? Da li će morati da se tušira i menja gaće svaki dan, da pere zube i da ide kod zubara? Da li će morati da uvažava komšije koje su druge vere i nacije? Malog čoveka sve te promene jako plaše.

Kako Evropljani razumeju vaš karakterističan balkanski humor?
– Pa isto ko i kod nas, jednom malom delu auditorijuma se sviđa, ostalima je to ipak previše. Ovde, na Evrosongu, vidim da se ovi profesionalci, koji rade na produkciji: inžinjeri zvuka, svetla, producent, ljudi iz posla kojima Evrovizija nije ni kraj sveta niti vrhunac karijere, s velikom simpatijom gledaju na moj rad. Za ostale još ne znam.

U kojem smislu danas politika i ekonomija utiču na umetnike i njihovo stvaralaštvo?
– U svakom smislu, kao i u svako vreme. Ako hoćete da ste nezavisni, onda ste osuđeni na alternativu. Mikelanđelo je tezgario za Vatikan, današnji muzičari se vezuju za političke partije da bi osigurali egzistenciju. Čast izuzecima, naravno.

Da li je nemaština dobra podloga za stvaranje?
– Pa, sigurno da je aristokratiji mnogo konfornije da se bavi artom (umetnošću) nego radničkoj klasi, jer ne moraju da plaćaju račune od svog rada. Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Rubens, Hegel, Kant, Tolstoj bili su jako bogati, dok su Van Gog, Modiljani, Šopenhauer i Dostojevski bili siromašni. A da li ćete od arta zaraditi, zavisi od toga šta radite. Uglavnom, ako radite ziheraške stvari na ivici kiča, od toga će biti puno para jer vlasnici novca uglavnom imaju vrlo kičerski ukus.

U kojem pravcu ide muzika?
– Rokenrol kao fenomen uvek dobija na značaju u kriznim vremenima. Dakle, zavisi od politike. Klasika direktno zavisi od države. Džez od standarda intelektualaca.

Šta treba da se desi pa da klinci ponovo masovno sviraju rokenrol?
– Da im pocrkaju kompjuteri. Kaže mi prijatelj profesor da su već stasale vrlo guzate generacije. Omladina je postala masovno debela. Igrice su uzele svoj danak.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s