Dečak iz Bara pati od misteriozne bolesti, porodica traži spas u Beogradu

I posle godinu i po lečenja i dalje je nepoznat uzrok bolesti dvogodišnjeg Igora Kovačevića iz Bara, koji ne može da priča i hoda. Porodicu je dodatno obeshrabrila odluka Kliničkog centra Crne Gore, odakle im je poručeno da ne mogu dobiti uput za dijagnostiku u beogradskoj Univerzitetskoj dečijoj klinici.

Mali Igor sa ocem Brankom (Foto: “Vijesti”)

Prema rečima Igorovog oca Branka, na beogradskoj klinici porodici su ulili nadu da bi mogli da odrede dijagnozu, zbog čega su i savetovali dodatne testove.

– Do sedmog meseca Igor se dobro razvijao i nije bilo problema, ali je tada počeo puno da plače. Vodili smo ga kod izabranog doktora, pa privatno kod pedijatra, ali svi su nam rekli da je u redu – priseća se Kovačević.

Pregledali su ga i snimali, počev od magnetne rezonance, do analiza krvi i aminokiselina, ali nije otkriven uzrok problema. Dečak danas ne može da priča i hoda, a mogućih dijagnoza ima mnogo. Poslednja je data u Beogradu: epilepsija i teža mentalna retardacija.

Napustili posao da bi se posvetili lečenju deteta

Zbog zdravstvenih problema njihovog sina, kaže Kovačević, on i supruga su napustili posao i posvetili se lečenju. Igor je 10 meseci imao velike napade epilepsije, koji su mu tek u Beogradu zaustavljeni u julu 2011. godine, gde su, kako kaže, išli privatno.

  • Kovačevići su se raspitivali i o lečenju u inostranstvu, ali to košta na desetine hiljada evra, što oni ne mogu da priušte.

– Posednji nalaz dr Nikole Dimitrijevića sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu govori da je mogući uzrok Igorovih problema treća vakcina DTP (vakcina protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa), koju je primio neposredno pre pogoršanja zdravlja. Na osnovu toga su zakazali testove koji bi to utvrdili. Jedini čovek koji bi nam mogao pomoći je profesor Dimitrijević – kaže Kovačević.

Kovačević objašnjava da je pre porađaja njegova supruga radila testove koji su utvdili da je beba u redu, a po rođenju Igor je ocenjen sa najvećom ocenom.

– Šta je izazvalo zaostatak u razvoju to je i dalje tajna, jer se on do nekih pola godine normalno razvijao. Imamo i snimak iz tog perioda kada se vidi da tapše ručicama – kaže Kovačević.

Lekari: Igoru je zakazan novi pregled

Direktorica Instututa za bolesti dece u Podgorici dr Danojla Dakić objasnila je da sa Univerzitetskom dečjom klinikom u Beogradu imaju izvanrednu saradnju, ali da male pacijente u zavisnosti od prirode bolesti šalju u ustanove koje im najviše mogu pomoći. Dakić je kazala da podatak o dve hospitalizacije u Podgorici i Beogradu “govori u prilog ozbiljnog tretmana i kompleksnosti njegove bolesti”.

– Od pre mesec dana Odjeljenje za neurologiju Instituta ima stalne konsultante, iz renomirane i referentne ustanove za ovu oblast, iz Klinike za dečju neurologiju i psihijatriju u Beogradu, te je Igor zakazan na konsultativni pregled – kazala je Dakić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s