Crna Gora: Taksa na kablovsku spas budžetu

 

 Skupština Crne Gore usvojila je rebalans budžeta. čiji su izdaci smanjeni za 16 miliona evra, kao i set mera štednje za prevazilaženja ekonomske krize. 

Promene u državnoj kasi podržali su poslanici vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije glasali protiv, navodeći da Crna Gora klizi u dužničko ropstvo, zbog čega, po njihovom mišljenju, vlada treba da podnese ostavku.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je ranije u parlamentu da su globalna privredna kriza i hronična nelikvidnost crnogorske ekonomije primorali vladu da predloži promene u državnoj kasi i to u prvoj polovini godine.

Crna Gora je samo KAP-u izdala garancije vredne 132 miliona evra, a već je iz državnog budžeta plaćeno 23,4 miliona evra duga te podgoričke fabrike kod Dojče banke. Pored kredita kod Dojče banke, Crna Gora je izdala i garancije za zaduživanje KAP-a kod madjarske OTP banke u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i kod ruske VR banke za 60 miliona evra.

Tri su glavna razloga za rebalanst budžeta značajno gore ekonomsko okruženje i negativni globalni trendovi, otplata garancija izdatih za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) i loša privredna aktivnost na početku godine zbog vremenskih neprilika , rekao je Katnić. 

On je istakao da su predložene i mere štednje koje predvidjaju smanjenje broj savetodavnih tela i radnih timova čiji članovi imaju pravo na mesečnu naknadu, umanjenje dnevnica za putovanja u inostranstvo za 20 odsto, kao i zarada funkcionerima za sedam odsto. 

Katnić je rekao da je vlada, u sklopu mera štednje i popunjavanja manjka u državnoj kasi, uvela dodatne takse od po jedan evro na upotrebu SIM kartica, korišćenje kablovske televizije i električna brojila. 

Ministar finansija je kazao da rebalans budžeta i mere štednje ne predvidjaju povećanje poreza i smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru. 

Ovogodišnji budžet projektovan je na 1,25 milijardi evra, a planirani budžetski deficit iznosi 42 miliona evra. Vlada Crne Gore odlučila je ranije da se zaduži za 150 miliona evra kod Kredi Svis banke, a taj kredit biće iskorišćen za finansiranje deficita i servisiranje dugova.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s