Dva dana dukljanske iskrenosti

Pise: ANDRIJA DRAGUTINOVIĆ, izvor IN4S portal

VIJEST PRVA:

Juče je odigrana košarkaška utakmica između ženskih reprezentacija Crne Gore i Srbije, na Cetinju. Meč je završen rezultatom 85:68, odnosno pobjedom reprezentacije Crne Gore. Međutim, vrli navijači crnogorske reprezentacije nijesu mogli da zaborave da se na terenu nalaze dame. Istovremeno, stigli su da napune malenu cetinjsku halu sportova, kao da u istoj nastupaju, u najmanju ruku Brajant ili Gasol. Naravno, dotični nijesu došli da navijaju za Crnu Goru, već su došli da navijaju protiv ženske reprezentacije Srbije, i protiv svega što ona predstavlja. Da je kojim slučajem tu bila reprezentacija Letonije – imali bismo svega nekoliko desetina navijača (kao i obično). Radio-televizija Crne Gore je spomenuti meč direktno prenosila, i svako onaj ko ima, uslovno rečeno, solidan sluh, je mogao čuti kako Cetinjani (potpomognuti grupom navijača iz Nikšića), horski pjevaju: ”Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji!” ili svojevrsni ever-grin copy-paste dukljanskih nesoja: ”Srbe na vrbe!”. Zamislite taj stepen džentlmenstva, u kojem se ovi ”junaci” pokazaše, vrijeđajući Srbiju, srpski narod i ove djevojke! U pauzi za poluvrijeme mogle su se čuti dukljanske domoljubne pjesme, uz koje su se dvoprste individue sa tribina umjele transformisati u (srednje) jednoprste, ponosno okrenute prema klupi Srbije. Sve je bujalo od patriotizma i domoljublja, posijanog početkom devedestih, od strane samoproklamovanog ”ratnika za istinu”. A taj ”ratnik” se, podsjetiću, zadnjih godinu dana obratio (”po posljednji put”) nekoliko puta svojim sunarodnicima, a stigao je da se obrati i mojim, tako što je na svojoj famoznoj pjesničkoj večeri poručio, taj ”ratnik za istinu”, da je ”srpska nacija u Crnoj Gori izmišljena”. Napomenuću i to da niko od ”građanskih” medija u Crnoj Gori nije prenio, niti osudio, izlive nesojstva i nacional-šovinizma, koje smo mogli čuti juče na Cetinju.

VIJEST DRUGA:

U današnjem broju ”Dnevnih novina”, na stranama 22-23., objavljeno je interesantno istraživanje o genetskom porijeklu ”srpsko-crnogorskih građana”. Ne bih detaljnije ulazio u analizu ovog istraživanja, ali ono što mi je naročito upalo u oči, jeste jedna zanimljiva politička mapa, koju su ljudi iz ”Dnevnih novina”, na str. 23, vješto poturili svojim čitaocima. Naime, predstavljena je mapa na kojoj su granice države Srbije svedene na granice nekadašnjeg ”Beogradskog pašaluka”. Na ovoj mapi, kao nezavisne države, su prikazane, osim Kosova, i – Vojvodina i Sandžak. Ono što je, međutim, najparadoksalnije, u okviru ”države Sandžak” (koja je predstavljena i sa svojom nacionalnom zastavom), ”Dnevne novine” su u okvire (priželjkivane) sandžačke državnosti inkorporirale i crnogorske gradove: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav i Andrijevicu. Možda bi pojedinci iz ”Dnevnih novina” i voljeli da se ostvare Zukrolićevi snovi, ali  je dužan da pozove ”Dnevne novine”, kao ”instituciju”, da se izjasni povodom ovog skandala! Da su spomenute novine željele da dekonstruišu genetski sadržaj političkih entiteta ili regija u bivšoj Jugoslaviji, mogli su da odvoje i Dalmaciju od Hrvatske, ili  Republiku Srpsku od BiH. Ali ne – pobogu! Suština je izrezati Srbiju (bilo bi najbolje da je nema, ali oni su ipak dovoljno ”tolerantni”). Republika Srpska na ovoj mapi uopšte ne postoji, ali je Bosna i Hercegovina obojena u bojama bivše zastave BiH, koja je poznata i kao bošnjačka nacionalna zastava. Suma sumarum: ovakva glupost ne zaslužuje samo osudu, već i protest! Najprije protest crnogorske vlade, jer se teritorijalni integritet Crne Gore dovodi u pitanje (ma koliko to banalno zvučalo); ali i protest ambasade Srbije, jer ”Dnevne novine” evidentno proklamuju novu ”pravednu” etničko-geografsku ideologiju, koja je nedopustiva.

 1. #1 by Angus Young on 14. lipnja 2012. - 17:14

  Odgovoricu vrlo kratko na ono sto ovaj tekst preskace, a namjerno naravno, ako se uzme u obzir da je preuzet sa sovinistickog portala.

  1. Parola ”Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji!” je svakako sovinisticaka i nacionalisticka i koju sa gadjenjem osudjujem. Medjutim, zasto se u uvodu teksta autor ne sjeti da etimoloski objasni otkud ova krilatica? Mozda je zaboravio da je stvorena u srpsko – fasistickom loncu, pa je glasila ”Ubij, zakolji, da Siptar ne postoji!”.
  Cudi me da se autor sad sjetio ove krilatice da je iskritikuje, a nikad ranije ne napisa o njoj dok je svakodnevno bila u ustima srpskih fasista i nacista.

  2. Sto se tice price o mapama koje je neko crtao, i prikazivao autor se nikako ne osvrnu kriticki na one mape sto su se ranije crtale 90-tih u a na terenu ostavljala svoje krvave tragove.One mape 90-tih su bile opravdane, zar ne?

  Na kraju krajeva, neka crta ko sta zeli. Evo, i ovaj autor bloga crta neke mape i objasnjava ih, ali to je demokratsko pravo.

  http://eretzandgalut.blogspot.com/2011/08/sultan-knish-blog-by-daniel-greenfield.html

  3. I posljednje, najogavnije: Kakve veze ima Slavko Perovic sa ove dvije vijesti koje je vrli autor opisao?
  Slavko je samo rekao istinu do koje je dosao istorijskom analizom i nista vise. Slavkova Crna Gora je slobodna i demokratska za sve, na veliku zalost svih crnogorskih, srpskih i muslimanskih sovinista i nacionalista.

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s