Crnogorci:” Ne maltretiramo srpske turiste”

 

Mnogobrojnim turistima u Crnoj Gori povratak kući je preseo jer posle odmora u Crnoj Gori svaki turista na granici mora da pokaže prijavu boravka.

Nadležni u Ministarstvu turizma Crne Gore, ističu da su ulaz, izlaz i boravak stranaca propisani zakonima i da provera prijave boravka na graničnim prelazima neće imati negativan uticaj na turističku sezonu.

“Privredno društvo, preduzetnik i lice kojem stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posetu i kojem obezbeđuje smeštaj duže od 24 časa obavezan je da policiji podnese prijavu i odjavu boravišta u roku od 12 časova od časa dolaska, odnosno odlaska stranca, objašnjavaju u Ministarstvu.

PONEKAD I “ZAŽMURE” 
Posle negodovanja koje je izazvala stroga primena pravila o boravku, granična policija će, potvrđeno nam je nezvanično, ipak češće “zažmuriti” na formalnosti u interesu prijatnijeg boravka turista. Obaveza izdavanja potvrda o boravku, a uz njih idu i dokazi o tome da je naplaćena boravišna taksa (što je i motiv celog kontroverznog “slučaja” kontrole), biće prebačena na izdavaoce smeštaja, uveravaju u Ministarstvu turizma.

Ovom kontrolom obuhvaćeni su putnici koji putuju svim vrstama prevoza – avionom, brodom, vozom ili automobilom. Ministarstvo turizma, pošto se ispostavilo da mnogi nisu znali za ovakvu obavezu, što je izazvalo pometnju naročito prilikom izlaska gostiju iz Crne Gore, tvrdi da su i građani i nadležni organi o ovim merama obaveštavani još lane.

“Tokom prošle letnje turističke sezone pripadnici sektora granične policije delili su brošure, prevedene na pet jezika, sa osnovnim informacijama za strance koji dolaze u Crnu Goru kako bi se turisti bolje upoznali sa obavezama koje imaju prilikom prelaska granice”, saopšteno je u Ministarstvu.

Sa druge strane, crnogorsko ministarstvo unutrašnjih poslovademantovalo je navode da policija i druge službe na graničnim prelazima “maltretiraju” turiste iz Srbije.

“Za turiste nema nikakvih problema pri ulasku (u Crnu Goru)”, kažu u MUP-u i dodaju da je procedura “malo složenija” za strance koji
žele da rade u Crnoj Gori. “Ali, i u tom slučaju, svaka osoba koja ima potrebnu dokumentaciju za nekoliko minuta pređe rampu”, navodi se.

Na najposećenijoj budvanskoj rivijeri, kažu domaćini, brojni turisti koji stižu iz regiona i sveta uglavnom su registrovani. Ima i “ilegalaca” – gostiju koji nisu prijavili boravak, ni platili obaveznu boravišnu taksu.

U Turističkoj organizaciji Budve kažu da svaki domaćin čiji je objekat registrovan za izdavanje upisuje u takozvani beli obrazac sve podatke o gostu. Odrasli gost plaća boravišnu taksu u iznosu od 80 centi za dan. Taj novac ide na poseban račun, a mogu ga uplatiti domaćin ili sam gost.

“Vlasnik objekta u kojemu je turista boravio dužan je da mu izda potvrdu iz koje se vidi u kome mestu, u kojem objektu i kada je boravio. Ta potvrda o boravku znači da gost ne može imati nikakvih problema pri povratku iz Crne Gore, kaže Dragana Vukoje iz Turističke organizacije Budva.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s