Stupio na snagu ugovor između Crne Gore i Vatikana

Crnogorski predsednik Filip Vujanović i državni sekretar Vatikana kardinal Tarcizio Bertone razmenili su danas u Rimu ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice, čime je taj dokument stupio na snagu.

Taj ugovor potpisali su u Vatikanu 24. juna 2011. crnogorski premijer Igor Lukšić i kardinal Bertone, a potvrđen je u Skupštini Crne Gore 29. maja ove godine.

Temeljnim ugovorom između Crne Gore i Vatikana reguliše se pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori, što je prvi slučaj da jedna većinska pravoslavna država potpisuje takav ugovor sa Vatikanom.

Vujanović je istakao da je stupanjem na snagu Temeljnog ugovora ispisana još jedna stranica u, kako je naveo, bogatoj viševekovnoj istoriji odnosa Crne Gore i Svete stolice.

Prva država sa većinski pravoslavnim stanovništvom koja je potpisala takav ugovor sa Svetom stolicom

Posebno je značajno što je Crna Gora prva država sa većinski pravoslavnim stanovništvom koja je potpisala takav ugovor sa Svetom stolicom, potvrđujući i na taj način da je ona ekumenska država otvorena za sadržajan dijalog i saradnju između vera, kultura i naroda, rekao je on.

Vujanović je izrazio uverenje da će Temeljni ugovor dati pozitivne rezultate, ne samo u odnosu na položaj Katoličke crkve, već i u odnosima sa drugim verskim zajednicama u Crnoj Gori.

Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su, još pre ratifikacije ugovora i sledeći njegov model, već potpisani slični ugovori sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori, a nadamo se da ćemo to postići i sa Pravoslavnom crkvom, kazao je crnogorski predsednik.

Kardinal Bertone je kazao da Temeljni ugovor predstavlja nastavak odličnih odnosa Crne Gore i Svete stolice.

Namera Svete stolice apsolutno nije da Temeljnim ugovorom traži privilegije za katoličku zajednicu u Crnoj Gori.

Želja nam je bila da se definiše pravni okvir delovanja Katoličke crkve i njenih odnosa s civilnim vlastima, istakao je kardinal Bertone.

Predsednik Vujanović prvi predložio potpisivanje

On je zahvalio Vujanoviću za podršku Temeljnom ugovoru, podsećajući da je predsednik Crne Gore prvi predložio njegovo potpisivanje na institucionalnom nivou.

“Naša je želja da primena odluka ovog međunarodnog ugovora bude na miran suživot i celovit razvoj Crne Gore, te da pomogne mesnoj katoličkoj zajednici u izvršavanju njene misije na korist svih stanovnika Crne Gore” , kazao je kardinal Bertone.

Temeljnim ugovorom se priznaje pravo Katoličkoj crkvi da osniva, menja, ukida ili priznaje crkvena pravna lica prema odredbama kanonskog prava.

Crna Gora garantuje Katoličkoj crkvi i njenim pravnim i fizičkim licima slobodu komunikacije i održavanje veza sa Svetom stolicom, sa biskupskim konferencijama, partikularnim crkvama, ustanovama i licima, u državi i inostranstvu.

Katoličkoj crkvi se garantuje sloboda delovanja i javnog nastupanja, usmenog i pismenog izražavanja, štamparske delatnosti, osnivanje radio i televizijskih stanica, osnivanja udruženja i ustanova sa ciljem socijalne pomoći i humanitarnog delovanja.

Crna Gora priznaje Katoličkoj crkvi slobodu vršenja verskih obreda.

Ugovorom se uređuje način imenovanja i dodele crkvenih službi, imenovanje, premeštaj i smena biskupa.

Dokumentom se, u načelu, regulišu pitanja u vezi imovine Katoličke crkve i crkvenih pravnih lica. Katoličkoj crkvi se priznaje pravo da osniva srednje verske škole i obrazovne institucije višeg ranga za školovanje sveštenika.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s