Crna Gora od danas članica Eureke

 

 

Crna Gora je danas postala članica panevropske mreže Eureka, najznačajnijeg evropskog programa u povezivanju nauke i privrednog sektora, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva nauke.

Članstvo Crne Gore u Eureka programu, u trenutku pred dobijanje datuma pregovora, izuzetan je korak za crnogorsku nauku, koji otvara nove mogućnosti za razvoj privrednog sektora u državi.

Ministarka nauke Crne Gore Sanja Vlahović, koja boravi u Budimpešti kao učesnica Eurekine ministarske konferencije, izjavila je da članstvo u toj mreži za Crnu Goru ima višestruki značaj.

 

– Prvo, jer je Strategija razvoja istraživanja u Crnoj Gori u potpunoti u skladu sa Strategijom razvoja Eureke i svodi se na podršku inovacijama i malim i srednjim preduzećima – rekla je Vlahovićeva.

– Važan je i novi program Eureke – Eurostars dva, koji će dati podršku isključivo razvoju malih i srednjih preduzeća, jer se budućnost crnogorske privrede temelji upravo na tome – istakla je Vlahovićeva.

Prema njenim rečima, Crna Gora je zahvaljujući učešću u dva značajna projekta u vrednosti od četiri miliona evra, sa partnerima iz Turske, Južne Koreje, Srbije i Češke, uspela da dobije dozvolu da postane zvanično član Eureke.

“Projekti koji dobiju etiketu Eureka postaju međunarodno prepoznati i priznati, te konkurentni na evropskom tržištu. Veliki broj kompanija koje su učestvovale na ovim projektima, ostvarile su značajan porast godišnjeg prometa”, navedneo je u saopštenju.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s