Zimbabve: Poslanici se podvrgli obrezivanju u sklopu borbe protiv side

 

U sklopu borbe za podizanje svesti o virusu HIV i sidi, 44 poslanika parlamenta u Zimbabveu podvrgli su se juče obrezivanju.

Britanski dnevnik “Dejli telegraf” piše da su poslanici iz stranaka Roberta Mugabea Zanu-PF” i premijera Morgana Cvangiraja “MDC”, u veoma retkom iskazivanju političkog jedinstva, mirno razgovarali sa novinarima dok su stajalo u redu ispred klinike uspostavljene unutar kompleksa parlamenta.

– Kada sam ušao unutra bio sam preplašen, ali nakon što su mi objasnili proces, smirio sam se. Sada ne osećam bol. Mogu čak da odem i odigram fudbalsku utakmicu – rekao je poslanik iz Cvangiraijeve stranke Blesing Čebundo (53).

Prema rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), obrezivanjem se smanjuje rizik od zaraze HIV-om za čak 60 odsto.

Ova procedura postala je ključno oruđe u borbi ove južnoafričke zemlje protiv side, zbog čega su poslanici fotografima čak dozvolili da ih fotografišu dok leže na postelji neposredno nakon hirurškog zahvata.

U maju je zimbabveanski političar Morgan Femai izjavio je da žene treba naterati da se ređe kupaju i da se šišaju do glave kako bi se stalo na put širenju side.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s