Destinacija dana: Portoriko


Komonvelt Portoriko (šp. Estado Libre Asociado de Puerto Rico; engl. Commonwealth of Puerto Rico) je jedno od ostrvskih teritorijaSAD, ostrvska država Kariba udružena sa SAD-om. Sastoji se od ostrva Portoriko i više manjih ostrva, Vijekes, Kulebra,Kulebrita, Palomino, Mona i Monita. Portoriko je najistočnije i najmanje ostrvo Velikih Antila.

Istorija

Još pre dobijanja unutrašnje autonomije 1897. od Španije, na ostrvu je 1837. ukinuto ropstvo.Otkrio ga je Kristifor Kolumbo na svom drugom putovanju 1493. i tako postalo deo španskih poseda. Petnaest godina kasnije Huan Ponse de Leon je počeo sa kolonizovanjem ostrva, što je dovelo do istrebljenja Indijanaca i nasilnog dovođenja crnih robova iz Afrike.

Godinu dana kasnije, 10. decembra 1898., Sjedinjene Američke Države su anektirale Portoriko. To je bila posledica špansko-američkog rata. Sa donošenjem Džonsovog akta (1917.) Portoriko ponovo dobija pravo na unutrašnju samoupravu, koja se 1948. još proširuje. 25. jula 1952. ostrvo dobija komonveltski status.

U glasanjima 1967. i 1993. Portorikanci su se izjasnili protiv nezavisnosti i za nastavak povezanosti sa SAD. Reorganizaciju u standardnu američku saveznu državu su odbili i prednost su dali statusu iz 1952. godine.

Politika

Parlament: Zastupnički dom sa 54 člana i Senat sa 28 članova.Portoriko je pridružena slobodna država unutar SADa.

  • Direktno se bira guverner svake 4. godine.

Portorikanci su građani SAD, ali na izborima u SAD nemaju glasačko pravo. U predstavničkom domu Kongresa SAD Portoriko je zastupljen sa jednim predstavnikom, ali bez prava glasa.

Na jednom od malih ostrva ispred Portorika, Viekuesu, mornarica SAD-a je od Drugog svetskog rata testirala oružje, ne obazirući se pri tome previše na stanovništvo i ekologiju. Građani su povremeno zaposedali to područje. Borili su se za trenutni prekid manevara, delom potpomognuti lokalnim političarima. Municija, među ostalim i ono sa osiromašenim uranom i ostaci hemikalija dovode, po njihovom mišljenju, do povećanog obolevanja dece od raka kao i drugih neželjenih uticaja na zdravlje stanovništva. Nakon političke borbe koja je trajala desenijama, 2001. je postignut dogovor sa Vladom SAD, pa je u maju 2003. počelo povlačenje vojnih snaga SAD sa ostrva Viekues.

Stranke

Političko podneblje u Portoriku se razlikuje od američkog. Imaju više stranaka koje su svojim delovanjem okrenute pre svega unutrašnjim problemima Portorika.

Geografija

Ostrvo ima mnogo brdovitih područja (60% površine), ali ima i područja sa prašumama, pustinjama i plažama.

  • Najviši vrh: Cerro La Punta (1.338 m)
  • Najduža reka: La Plata (80 km)

Ostrvo je okruženo vrlo dubokim delovima okeana: duž severa ostrva proteže se Portorikanska brazda sa dubinom od 9.219 m u Atlantiku, a na jugu je venecuelanski bazen dubine 5.649 m u karipskom moru.

Stanovništvo

Stanovništvo Portorika je podeljeno na 78 opština. Više od 80% od nepunih 4 miliona stanovnika Portorika su katolici (praktični katolici su njih oko 55%). Iako je ostrvo deo SAD, samo njih oko 10% se izjašnjava da su Amerikanci. Većina (čitavih 87%) sami sebe vide kao potomke Španaca ili afričkih robova. Kao prvi jezik, španski govori više od 93%, a prvi jezik je engleski samo za njih 7%. Na univerzitetima se uglavnom predaje samo na engleskom.

U Arecibu se u jednoj kotlini nalazi Teleskop Arecibo, najveći radio-teleskop na svetu.Najvažniji poljoprivredni proizvodi su im šećerna trska, banane, kafa, ananas i duvan, a važan je i ribolov. Važnije industrijske grane su prehrambena proizvodnja, tekstilna icementna industrija i proizvodnja mašina, ali je važan privredni faktor i turizam.

Klima

Na ostrvu vlada subtropska klima sa prosečnom temperaturom od 28°C. Severna obala i viši delovi ostrva imaju redovne pljuskove, dok je južni deo relativno suv.

 

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s