Brana na Drini preti Tari?

 Mesto gde bi trebalo da bude izgrađena brana

Već duže od tri decenije aktuelna priča o pregrađivanju Drine i izgradnji hidroelektrane u mestu Buk Bijela kod Foče opet se zavrtela – i uzburkala duhove u Crnoj Gori.

Reagovanja je, najpre, izazvala izjava Željka Ratkovića, direktora za investicije Elektroprivrede Republike Srpske, da je Crna Gora mogla, ali nije to i učinila, da uputi primedbe na studiju o uticaju HE na Drini na životnu sredinu, koja je uveliko na javnoj raspravi.

Strahovanja da će brana na Drini ugroziti i Taru i životnu sredinu u pograničnom području uopšte, utoliko su veća što se ispostavilo da o novim planovima Elektroprivrede Republike Srpske u Vladi Crne Gore – nisu obavešteni.

Pomoćnica ministra održivog razvoja Ivana Vojinović izjavila je da Podgorica ne zna za nameru da se na Drini gradi hidroelektrana, kao i da međunarodne konvencije obavezuju državu koja ulazi u takve investicije da po predviđenom protokolu obavesti susede.

– Nikakvo zvanično obaveštenje od BiH nismo dobili – kaže Ivana Vojinović.

JEDNA od najlepših reka Evrope rezolucijom crnogorske skupštine stavljena je pod zaštitu od izvora do ušća sa Pivom, a Buk Bijela je tako blizu, na svega 16 kilometara od „suze Evrope“…

Sa mnogo više sumnjičavosti i straha od zakulisnih igara reaguju ekološka udruženja u kojima kažu da i ova „epizoda“ liči na 2004. godinu kada je reka Tara jedva sačuvana od potapanja, takođe zbog tada aktuelne izgradnje visoke brane u Buk Bijeloj.

– Tražimo da se Vlada precizno odredi prema projektu planiranom u pograničnoj, zaštićenoj zoni, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu na našoj teritoriji. Javnost mora da učestvuje u donošenju takvih odluka – kaže za „Novosti“ Aleksandar Perović, direktor NVO „Ozon“ iz Nikšića.

Ekološka društva su spremna da se, opet, suprotstave ugrožavanju životne sredine, ali je, kažu, sada problem što nema pravih podataka o namerama Republike Srpske.

– Zato ćemo, ukoliko naša vlada odmah ne reaguje na najave i kaže šta će preduzeti, već ove nedelje uručiti notu ambasadoru BiH u Podgorici zbog nepoštovanja međunarodnih konvencija – kaže Perović.

Ekolozi tvrde da je izvesno (iako će na Drini, navodno, biti građena niža brana nego što je planirano 2004. godine), da će pregrađivanje ove reke negativno uticati na klimu, vodotoke i druge prirodne resurse u Crnoj Gori.

Traže, takođe, da se i u ovom slučaju poštuje rezolucija o Tari, usvojena svojevremeno u crnogorskoj skupštini uprkos protivljenju vladajućih stranaka i velikim pritiscima „energetskog lobija“ da se da saglasnost na projekat Buk Bijela.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s