Crna Gora najviše uvezla iz Srbije

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore za 11 meseci ove godine iznosila je dve milijarde evra, što je pad od tri odsto u odnosu na isti period lane, a Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi, saopšteno je danas iz Zavoda za statistiku (Monstat).

Prema podacima Monstata, Crna Gora je od januara do početka decembra izvezla robu u vrednosti od 334,4 miliona evra, što je manje za čak 20 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 1,68 milijardi evra, što je više za 1,3 odsto nego za 11 meseci 2011.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvoždje i čelik, dok je Crna Gora najviše uvozila hrane i nafte.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partneri Crne Gore u naznačenom periodu bili su Hrvatska sa 77,7 miliona evra, Srbija – 74 i Slovenija 27,5 miliona evra.
Glavni partneri Crne Gore, kada je u pitanju uvoz, su Srbija sa 494,9 miliona evra, Grčka 147,5 miliona i Kina 122,8 miliona evra.

Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR: