Investiciono-razvojni fond i u narednoj godini nastaviće sa podrškom projektima koji pomažu razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, odnosno doprinose sveukupnom razvoju Crne Gore, saošteno je na svečanosti „Mreža biznisa“ koja je u vinarskom podrumu „Šipčanik“ okupila poslodavce iz cele države.

Premijer Milo Đukanović pozvao je zainteresovane da iskoriste priliku, kandiduju program i realizuju poslovne ideje.

– Za dve godine, od kada postoji, Fond je značajno promenio strukturu u crnogorskoj ekonomiji – ocenio je Dragan Lajović, direktor.

– Podržano je 436 malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i privrednika. Fond je uložio 35 miliona evra, poslovne banke sedam miliona. Najviše novca plasirano je na severu države, oko 40 odsto, od čega 56 procenata preduzećima koja se bave proizvodnjom hrane, 26 odsto za turizam i ostatak uslužnim delatnostima – naveo je Lajović.

NAGRADE STUDENTIMANA svečanosti su uručene i tri novčane nagrade za biznis ideju studentkinji Ekonomskog fakulteta Ani Raičević za proizvodnju ženskih cipela, studentu Univerziteta „Donja Gorica“ Lazaru Bakiću za digitalnu biblioteku i studentu Univerziteta „Mediteran“ Spasoju Vukmiroviću za biznis ideju „kafa za poneti“.

Napomenuo je da je Investiciono-razvojni fond akcionar u „Plantažama“, da su deo uspešne kompanije i da su po tom osnovu ostvarili profit koji će biti uložen u nove razvojne projekte.

– Spremamo poslovnu politiku za narednu godinu, a sa premijerom je već dogovoreno da aranžman počne sa realizacijom od Nove godine, preciznije od 1. januara. Fond će angažovati 50 miliona evra Evropske investicione banke, ali i sopstvena sredstva. Kreditno ćemo podržati mikro i mali biznis, preduzetnike u poljoprivredi. Imaćemo specijalnu kreditnu liniju za mlade u biznisu. Posebna linija biće za žene preduzetnice. Bićemo maksimalno posvećeni severu, a kamatne stope će biti izuzetno stimulativne i imaćemo prvi put državne kredite sa rokom otplate od deset godina – naveo je Lajović.

– Osnivanje Fonda bila je dobra ideja u depresivnim godinama za nama – kazao je Milo Đukanović, predsednik Vlade. Naglasio je značaj ekonomije zasnovane na znanju i novim tehnologijama, ali i umrežavanje tih kapaciteta sa kapitalom.

– Drago mi je što na početku mandata ove vlade promovišemo ovakve projekte. Ubuduće je važno da reformišemo školski sistem i preduzetništvo kao poseban predmet uvedemo u obrazovni sistem. U tome je snažan partner i Investiciono-razvojni fond koji ima misiju širenja preduzetničke ideje. U narednom periodu na raspolaganju će biti 100 miliona evra. Taj novac treba što pre staviti u funkciju. Stoga i poziv da iskoristite priliku, kandidujete i realizujete svoju poslovnu ideju – poručio je Đukanović.