‘Kriza ostaje s nama još nekoliko godina!’

Foto: europeword.com/

 

Već tri godine kriza eura ne prijeti samo raspadu eurozone, već i propasti čitave Europske unije. Premda je pritisak financijskih tržišta zasad malo popustio, dugoročno rješenje krize i dalje ostaje egzistencijalan prioritet za EU. Hoće li EU preživjeti?

Odgovor leži u tome što netko podrazumijeva pod EU-om. Ukoliko se misli samo na političke organe – Europsku komisiju, Europski parlament i Europski sud pravde, institucije stare pola stoljeća, tada je odgovor da. No što je sa zajedničkim tržištem? Ponovno bi se uvele granice, bankarstvo i financijski sustavi bi se balkanizirali, a radnici se više ne bi mogli slobodno kretati, smatraju trojica stručnjaka, Jean-Claude Piris, bivši direktor pravne službe u Vijeću EU-a, Barry Eichengreen, profesor ekonomije i politologije na Berkeleyju, te Nouriel Roubini, analitičar i profesor na Stern School of Business u New Yorku

‘Kriza će se vratiti. Ako ne prije predstojećih njemačkih izbora, onda nakon njih. Južna Europa nije učinila dovoljno kako bi povećala svoju konkurentnost, dok sjeverna Europa nije uložila dovoljno napora da pogura taj zahtjev. Dužničko breme prisutno je i dalje, a europsko gospodarstvo ne uspijeva rasti. Diljem europskog kontinenta produbljuju se politički razdori. Zbog svih tih razloga, opasnost od kolapsa eurozone nije prošla. Koja god se članica eurozone strmoglavi, to će potaknuti ekonomski kaos i gnjev susjednih zemalja. Kako bi se zaštitile, vlade će zatvoriti svoje granice da bi spriječile izljev svog kapitala. Opet će postojati svaka zemlja za sebe’, rekao je Barry Eichengreen.

Eichengreen navodi nekoliko mogućih scenarija.

‘Europa može ili krenuti naprijed, u dublju integraciju, ili unatrag, prema nacionalnoj suverenosti. Njeni čelnici i u ovom trenutku njeni ljudi trebaju odlučiti. Samo o njihovoj odluci ovisi budućnost eura i Europske unije’, zaključio je Eichengreen.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s