NOVAC IZ FONDOVA EU ZA BORBU PROTIV KRIMINALA

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Pejović kazao je da ta država novac iz pretpristupnih fondova najviše ulaže u razvijanje pravosudnog sistema.

Takođe,  dosta novca je uloženo u borbu protiv korupcije i kriminala, kao i rešavanje pitanja raseljenih. Evropska komisija je iz pretpristupnih fondova obezbedila 21,3 miliona evra za Crnu Goru.

Pejović je rekao da se većina tih sredstava ulaže u razvijanje pravosudnog sistema, odnosno borbu protiv korupcije i kriminala.

Pored toga, sredstva iz pretpristupnih fondova EU ulažu se i u projekte koji se tiču rodne ravnopravnosti i zbrinjavanja raseljenih, naveo je on.

Pajović je, kako prenose podgorički mediji, kazao da Crna Gora planira da u narednoj godini završi skrining za sva pregovaračka poglavlja.

Planirano je da završimo skrininge za sva poglavlja i ono što je najvažnije jeste da izradimo akcione planove za 23. i 24. poglavlje, koja se odnose na vladavinu prava , kazao je on.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori je jasna opredeljenost za ulazak u EU.

Nema stranke u Crnoj Gori kojoj u plaformi ne stoji učlanjenje u EU. To najbolje govori da su evropske integracije prioritet svih činilaca crnogorskog društva, naveo je Pejović.

Crna Gora je 18. decembra privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 25. koje se odnosi na nauku i istraživanje, nakon što je ta oblast razmatrana na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i EU.

Crna Gora je ranije za ovo poglavlje dobila pozitivne ocene u kvartalnim izveštajima o napretku, kao i pozitivnu ocenu u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

Zvanična Podgorica počela je pregovore sa EU 29. juna, kada je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU.

Međuvladinoj konferenciji prethodila je pozitivna odluka Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zvaničnici država EU su tada, uz odluku za početak pristupnih pregovora, pozvali Crnu Goru da pojača napore na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU očekuje 35 pregovaračkih poglavlja.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s