PREDSEDNIŠTVO Bosne i Hercegovine na dvosatnoj sednici u četvrtakodlučilo je da ambasador ove države u Crnoj Gori Đorđe Latinović, do daljeg, ostaje na konsultacijama u Sarajevu kako bi se razmotrila trenutna situacija zbog otvaranja pitanja Sutorine.

Iako je ovo do petka posle podne bila nezvanična informacija, niko u to nije posumnjao s obzirom na to da se situacija oko Sutorine “zakuvava”. Povlačenje ambasadora BiH iz Crne Gore došlo je kao diplomatski odgovor na odluku crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića da, upravo zbog teritorijalnih pretenzija BiH prema Sutorini, odloži slanje ambasadora u tu državu.

U petak su pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose i iseljenike, u vezi sa Sutorinom, saslušani šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i ministar policije Raško Konjević. Oni su ponovili da je razgraničenje sa BiH završeno.

– Naša pozicija je jasna i ne vidim da se bilo šta može promeniti. To proizlazi iz naše spoljne politike koja na listi prioriteta stavlja dobrosusedske odnose. Pitanje Sutorine je politički višak koji treba što pre otkloniti – kazao je Lukšić.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno.

– Očekujemo da se uskoro i potpiše ugovor o razgraničenju. Tokom vođenja razgovora o razgraničenju između Crne Gore i BiH, nikada nije otvoreno pitanje Sutorine – istakao je Konjević.

Na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića da li problem sa BiH oko Sutorine može ugroziti evropski put Crne Gore, Lukšić je rekao:

ZAVRŠENO RAZGRANIČENjE
CRNA Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dve vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore. Nedavno je predlogom rezolucije o Sutorini, podnetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan. Predstavnički dom BiH zadužio je Ustavnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

– Pitanje Sutorine ne može ugroziti evropski put Crne Gore. Ovo pitanje samo može da ugrozi evropski put BiH.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević poručio je ministru Lukšiću da je ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović vraćen u Sarajevo do daljeg.

– Vaša politika je: svačiji drugovi, a ničiji prijatelji. Ne koriste floskule o regionalnoj saradnji i dobrim političkim odnosima – kazao je Knežević.

Predsednik Odbora Miodrag Vuković predložio je i zaključke sa kontrolnog saslušanja ministara Lukšića i Konjevića: da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno i da se očekuje potpisivanje ugovora o granicama, kao i da se očekuje da će Parlament BiH odbiti rezoluciju o Sutorini.

I dok je diplomatija na stend-baju, političari u BiH šalju oprečne signale o ovom osetljivom pitanju, a Parlament BiH zadužio je Ustavnu komisiju da 24. februara održi javnu raspravu o Sutorini, posle čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji Denisa Bećirovića.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže, za “Novosti”, da otvaranje javne rasprave o pitanju Sutorine može stvoriti velike probleme, tim pre jer su najviši zvaničnici BiH do sada tvrdili da ne postoji nijedno sporno pitanje u smislu utvrđivanja granice BiH i Crne Gore.

– Sutorina ni po kojem osnovu ne pripada BiH, niti Srpskoj – rekao je Prodanović.

Većina političara zagovara stav predsedavajućeg Saveta ministara BiH Vjekoslava Bevande – da su stvari potpuno jasne i da je Sutorina crnogorska.

Igor Lukšić i Raško Konjević pred skupštinskim odborom

– Teritorija Sutorine je bila sastavni deo Crne Gore u vreme međunarodnog priznanja država – rekao je Bevanda.

S druge strane, bošnjački član Bakir Izetbegović jedini otvoreno zastupa stav da se zbog Sutorine mora ponovo raspravljati o ugovoru o granici BiH sa Crnom Gorom.

Tako je i poslanik SDP Denis Bećirović nedavno u parlament BiH uputio predlog rezolucije o Sutorini, kojom se traži da ova teritorija pređe u sastav BiH i to sa obrazloženjem da “BiH ima istorijsko, zakonsko i političko pravo na Sutorinu i Kruševicu”.

– Mirnim i demokratskim sredstvima treba da ispravimo ovu istorijsku nepravdu – poručio je on.

Srpski član Mladen Ivanić potvrdio je da Predsedništvo, koje je zaduženo za pitanje granice i spoljnu politiku, nije razmatralo ovo pitanje.

Inače, Crna Gora i BiH su u junu, odnosno u novembru prošle godine utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

GOLUB U RUCI, ORAO NAD GLAVOMMINISTAR spoljnih poslova BiH i lider SDP Zlatko Lagumdžija je istakao da bi pitanje oko vlasništva nad Sutorinom moglo na kraju da stigne pred međunarodni sud.

– Sa geografske, istorijske strane i iz ugla pravde, BiH ima pravo na dva izlaza na more. Ali, sa Crnom Gorom nećemo moći to o tome da se dogovorimo i to onda ide na međunarodni sud. Trenutno imamo goluba u ruci, ali možemo završiti sa orlom nad glavom – kazao je Lagumdžija.