Granični nesporazum BiH i Crne Gore: Čija je Sutorina

Predstavnički dom Parlamenta BiH izjasniće se o granici sa Crnom Gorom posle sastanka domaćih stručnjaka koji će biti održan 24. februara u Sarajevu, najavio je danas zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkom domu Denis Bećirović.

BIH je do 1947. imala dva izlaza na more: Neum i Sutorinu

Bećirović je zvanično uputio u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o Sutorini 24. decembra prošle godine, tražeći da Parlament BiH oceni štetnim i neprihvatljivim predlog ugovora o državnoj granici BiH i Crne Gore.

 

Sutorina je prostor od 83.700 metara kvadratnih, a obuhvata sedam naseljenih mesta na severnoj, kopnenoj strani poluostrva Prevlaka – Njivice, Kruševice, Prijevor, Ščepoševiće, Solila, Vrbanje i Sitnica – gde trenutno živi oko 1.600 građana. Južni, primorski deo Prevlake smatra se teritorijom Hrvatske.

 

Vlasti u Podgorici izrazile su “ozbiljnu” zabrinutost povodom rezolucije kojom se od parlamenta BiH traži da odbaci predlog ugovora o državnoj granici s Crnom Gorom i otvara pitanje granice na primorskoj prevlaci Sutorina kod Herceg Novog.

 

Pitanje primorske prevlake kod Herceg Novog otvorili su pojedini političari i pravni stručnjaci u BiH uz argument da je ona ustupljena Crnoj Gori 1947. godine u zamenu za lovište u dolini Sutjeske kod Foče, ali da ta razmena teritorija nikada nije verifikovana u parlamentima nekadašnjih jugoslovenskih republika.

 

Predlog ugovora o državnoj granici BiH i Crne Gore utvrdio je Savet ministara BiH u novembru 2014. godine, prema kojem bi Sutorina trebalo da ostane u sastavu Crne Gore.

 

“Mi ćemo se za državne granice BiH zalagati mirnim i demokratskim putem i pravnim sredstvima”, kazao je Bećirović u Sarajevu na konferenciji za novinare.

 

On je istakao da BiH poštuje nezavisnost Crne Gore, ali isto tako poštuje princip “tuđe nećemo, a svoje ne damo”.

 

“Skoro svi u BiH se slažu da je prema državi BiH napravljena pravna, državna i istorijska nepravda. U ovom trenutku mi, nažalost, nemamo konsenzus među organima zakonodavne i izvršne vlasti o ovom pitanju”, rekao je Bećirović.

 

On je dodao da “BiH ima vlasničko pravo nad Sutorinom, a to što je eventualno (bosanski političar iz SFRJ) Đuro Pucar Stari dogovorio s komunističkim rukovodiocima Crne Gore, nema pravnu snagu”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s