Crna Gora: Neispravno 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu

Crna Gora: Neispravno 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu

U ugostiteljskim objektima Crne Gore, u prošloj godini, stopa neispravnih uzoraka hrane, u mikrobiološkom pogledu, kao i neispravnih briseva, u pojedinim opštinama kretala se i do 40 odsto, pokazuju rezultati Zdravstveno-sanitarne inspekcije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.Na ukupno 1.288 uzoraka hrane i 1.732 brisa, uzetih u prošloj godini, u objektima u kojima se obavlja pripremanje hrane i usluživanje, udeo neispravnih uzoraka varira od opštine do opštine i kreće se i do 40 odsto, preciziraju u Institutu.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka, Višnja Orban, rekla je za Pobjedu da se najveći broj primedbi Zdravstveno-sanitarne inspekcije odnosi na neispunjenost opštih higijenskih zahteva u privremenim objektima, u vreme letnjih meseci, na Crnogorskom primorju, nehigijensko postupanje s hranom, u smislu nepravilnog izlaganja prodaji, neobezbeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja i neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

Direktorka Centra za zaštitu potrošačca, Olga Nikčević, smatra da je najveći problem u ovoj oblasti nedovoljan broj inspekcijskih kontrola na različitim vrstama kvarljivih proizvoda, sam kvalitet ambalaže i rokovi trajanja proizvoda. Smatra da bi kontrolu trebalo pojačati i obuhvatiti širi spektar proizvoda.

“Što se tiče nivoa bezbednosti hrane, naročito mesa i mlečnih proizvoda, svi smo upoznati sa slučajem vinobrana nađenog u mesu,” podsetila je Nikčević. Dodaje da još nije poznato kakva je situacija u Crnoj Gori u vezi sa ovim pitanjem, jer je izvršena kontrola samo delimičnog broja objekata.

“Obavešteni smo da je u toku kontrola i preostalih objekata, ali rezultati nam još nisu poznati. Najbitnije je da se kontrola redovno obavlja kao i da se preduzimaju odgovarajuće mere. Što se tiče prethodne kontrole, slučaj je predat javnom tužiocu čije rezultate čekamo. Na svim mlečnim proizvodima je utisnut rok trajanja i potrošači moraju da vode računa o tome”, istakla je Nikčević.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s