Crna Gora: Blokirani računi 14.263 kompanije

Na svaka 43 stanovnika Crne Gore dođe po jedna kompanija u blokadi.

Podgorica, Preduzeća, Kompanije, Računi, Blokada, Centralna banka Crne Gore

Na spisku su kompanije čiji je dug veći od 10.000 eura 

Centralna banka Crne Gore objavila je novi spisak preduzeća s blokiranim bankovnim računima, na kojem se, zbog primjene novog Zakona o platnom prometu, nalaze 14.263 kompanije.

Na tom spisku su sva pravna lica i preduzetnici kojima je blokada računa neprekidno trajala više od 30 dana zbog duga većeg od 10.000 eura, javlja Tanjug.

Poređenja radi, Crna Gora ima oko 620.000 stanovnika, što znači da na svaka 43 stanovnika dođe po jedna kompanija u blokadi, s dugom većim od limita za evidenciju.

Na spisku blokiranih pravnih lica i preduzetnika koji se nalaze u evidenciji Centralnog registra privrednih subjekata Poreske uprave na dan 31. januara ove godine nalaze se 10.993 kompanije, dok se 3.270 kompanija ne nalazi na tom spisku a također su u blokadi.

Prinudna naplata

Krajem decembra 2014. godine na spisku CRPS-a bilo je 2.855 kompanija koje su bile u blokadi, a van tog spiska bilo je blokirano još njih 200.

U skladu s novim Zakonom o platnom prometu, obaveza Centralna banka je da objavljuje podatke u vezi s postupkom prinudne naplate, i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Te podatke Centralna banka Crne Gore objavljuje jednom mjesečno na svojoj internetskoj stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, s presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: