Rusija će tražiti od Nemačke odštetu od četiri biliona evra?

Članovi ruskog parlamenta pripremaju radnu grupu za procenu štete koju je Nemačka nanela Rusiji tokom Drugog svetskog rata, skoro 70 godina od završetka sukoba, piše ruski list “Izvestija”. Kako pak prenosi “Njuzvik”, Rusi će tražiti od Nemačke odštetu od četiri biliona evra.

Prema rečima poslanika Liberalno demokratske partije Rusije Mihaila Degjaterova, inicijativa je direktan odgovor na trgovinske sankcije koje su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele Rusiji zbog aneksije Krima u martu i podrške proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

 

Degjaterov je rekao da Nemačka ništa nije platila SSSR-u za uništavanja tokom Drugog svetskog rata.

 

Prema njegovima rečima, SSSR je posle konferencije na Jalti vratio neku nemačku imovinu – uglavnom opljačkani nameštaj, odeću i industrijsku opremu kao i neki ratni plen, ali “SSSR nije tražio od Nemačke ekonomsku nadoknadu”.

 

Degjaterov je ocenio da “Nemačka nastavlja da nanosi ekonomsku štetu Rusiji, pridružujući se trgovinskim sankcijama EU” podsećajući na niz trgovinskih ograničenja koje je EU nametnula Rusiji koje su prouzrokovale krizu ruske ekonomije i pad rublje.
“Tokom trajanja rata, 30 odsto naše zemlje i nacionalnog blaga je uništeno, a razoreno je 1.710 velikih sovjetskih gradova, više od 70.000 manjih gradova i sela, 32.000 industrijske zone, a 100.000 farmi je potpuno uništeno”, rekao je Degjaterov, misleći na podatke koje je Staljinov odbor prikupio posle rata.

 

Prema njegovim recima, ova materijalna šteta iznosi 600 milijardi dolara i dodao je da “Nemačka plaća kompenzaciju za šest miliona žrtava Holokausta, ali ignoriše 27 miliona ubijenih sovjetskih građana, od kojih je 16 miliona civila”.
“Ako se sve to uzme u obzir, Nemačka ne duguje ništa manje od tri do četiri biliona evra nasledniku Sovjetskog Saveza – Rusiji”, smatra Degjatarov.

  1. #1 by julija on 4. veljače 2015. - 22:09

    hitler je ubio 40 miliona rusa. jevreja šest i cio svijet o tome govori. a gdje je 40 miliona rusa.

  2. #2 by Rusija nije SSSR on 5. veljače 2015. - 21:59

    Posve pogrešno! Današnja Rusija je samo jedna od nekadašnjih sovjetskih republika, a znatno veće žrtve imala je Ukrajina i posebno Bjelorusija. Godine 1941 Rusija ima 115mil.stan., gine ukupno 15milijuna Rusa, Ukrajina ima 42 milijuna, a gine ih oko 8 milijuna ili skoro 20%, a Bjelorusija od skoro 10 milijuna, gubi preko dva i pol milijuna ili više od 25%, negdje se može naći podatak da je Bjelorusija izgubila i oko 28% stanovništva.
    Dakle ta odšteta se može odnositi na cijeli bivši SSSR, a ne samo na Rusiju, koja je u relativnom smislu stradala manje od Ukrajine i posebno Bjelorusije. Ali sa novom garniturom u Kijevu, koja misli da im je Hitler želio dobro, hm, sa takvim luđacima nema rasprave!!

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s