Desetka za plagijat!

Osim u Hagu, gde je na opšte zaprepašćenje glasao protiv tužbe sopstvene zemlje protiv Hrvatske, profesor Pravnog fakuleta u Beogradu Milenko Kreća nije osvetlao obraz ni u Crnoj Gori.

Milenko Kreća, sudija čudnih kriterijuma

Milenko Kreća, sudija čudnih kriterijuma

Kao gostujući profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici umešan je u slučaj plagiranja magistarskog rada Veselina Veljovića, bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore. On je bio član komisije koja je ocenjivala Veljovićev magistarski rad, čiji je najveći deo od reči do reči prepisan iz Krećinog udžbenika za međunarodno javno pravo.

Slučaj lažnog magisterijuma prvog crnogorskog policajca prva je u lancu sličnih afera koje su do temelja potresle akademsku javnost Srbije i Crne Gore, a to nikako ne bi bilo moguće bez aktivne saradnje profesora Kreće, koji je dopustio Veljoviću da, prema pisanju crnogorskih medija, od slova do slova prepiše čak 40 stranica iz njegovog udžbenika. Veljović je za prepisani rad „Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu“ od profesora Kreće i crnogorskih kolega Ranka Mujovića i Dražena Cerovića, koji su bili u komisiji, dobio čistu desetku, a nisu pomagala nikakva upozorenja stručne javnosti i medija da se radi o očiglednom falsifikatu.

Veselin Veljović

Veselin Veljović

U vreme odbrane Veljovićevog magistarskog rada, Mujović je obavljao funkciju dekana Pravnog fakulteta u Podgorici, sa koje je otišao posle mnogobrojnih afera, dok je Cerović bio dugogodišnji savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića. Potpuno je jasno da im nije bilo suviše teško da ubede gostujućeg profesora Kreću da je magistarski rad šefa crnogorske policije stvar od nacionalnog značaja, pa zbog toga i nije toliko važan sadržaj njegovog akademskog uratka.

„Alo!“ je juče pokušao da kontaktira sa profesorom Krećom na njegovom radnom mestu na Pravnom fakultetu u Beogradu, ali se niko nije javljao na telefon u njegovom kabinetu. Zbog toga nismo uspeli da saznamo motive zbog kojih je dopustio Veljoviću, koji trenutno obavlja dužnost sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Crne Gore, da magistrira pomoću očiglednog plagijata, kao ni motive njegovog glasanja protiv sopstvene države pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Miloševićev kadar u Haškom sudu
Prema podacima koje smo našli na internet prezentaciji Pravnog fakulteta u Beogradu, profesora Milenka Kreću je u Međunarodnom sudu pravde u Hagu delegirala naša zemlja još 1993. godine, za vreme režima Slobodana Miloševića. Osim u procesu protiv Hrvatske, zastupao je i Državnu zajednicu SCG u procesima protiv BiH i protiv šest zapadnih zemalja koje su bombardovale Srbiju 1999. godine.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s