ŠARIĆ NUDI KAUCIJU OD 20 MILIONA EVRA

Suđenje Darku Šariću u Specijalnom sudu u Beogradu prekinuto je danas, jer je njegova odbrana zatražila izuzeće iz postupka specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, zamenika specijalnog tužioca Saše Ivanića i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, zbog sumnje u njihovu nepistrasnost.

Glavni pretres je odložen za 24, 25. i 26. februar.

Tokom suđenja iz Tužilaštva su naveli da postoje zakonski razlozi da se taj zahtev odbaci i smatraju da je zahtev usmeren ka odugovlačenju suđenja.

Darko Šarić i pripadnici njegove grupe optuženi su za organizovanje šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Poslednje suđenje u tom procesu održano je 1. avgusta prošle godine, a posle je više puta odlagano zbog protesta advokata.

Darko Šarić je tada najavio da će u nastavku suđenja, koje je trebalo da se održi u septembru, izneti detaljno svoju odbranu, koju je do tada iznosio parcijalno, izazivajući svaki put veliko interesovanje javnosti.

On je zatražio od Specijalnog suda u Beogradu da mu i tokom procesa omogući suočavanje sa svedocima saradnicima i optuženima koji su sklopili nagodbe sa tužilaštvom.
Šarić traži dogovor sa državom: Nudi 20.000.000 evra da mu ukinu pritvor!

– Još od hapšenja on tvrdi da su mu sve smestili tajkuni, političari i policajci. Sada kaže da je spreman da sve ispriča: “Kažite tužiocima da neću više da ćutim. Neću nikog da štitim. Znaće do detalja ko, kad i koliko para je uzeo od mene”, bile su doslovce Darkove reči upućene advokatima – tvrdi jedan od Šarićevih saradnika, prenosi Telegraf 24. januara. Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da bi ovakvo prihvatanje kaucije bilo pranje para.

–Ako država prihvati Šarićeve pare, a potom se ispune uslovi da se jemstvo vrati, onda će taj prljav keš zapravo biti “opran”. Država ne sme da bude saučesnik u pranju para– kaže Nikolić i dodaje da je Šariću “odbrambena taktika” napadanje biznismena i policije.
Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine, predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom, 24. marta, rekao je da se ne oseća krivim ni pojednoj optužnici, niti po jednoj tački kao i da droga koja je zaplenjena nije njegova.

U više navrata je optuživao policajce i kontroverzne biznismene da su mu montirali optužbe.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Mišić Aleksandra.

Svedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković.

Oni nisu izuzeti od optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih dela.

U aprilu prošle godine u Speciajlnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: