Svaki treći Crnogorac ima partijsku knjižicu

Trećina odraslog stanovništva u Crnog gori je učlanjena u neku od političkih stranaka, navodi Radio Slobodna Evropa.

Nedavno su crnogorski mediji objavili podatak prema kojem više od 150 hiljada građana ima partijsku knjižicu, što znači da je trećina odraslog, odnosno birački sposobnog stanovništva u političkim partijama, prenosi Tanjug.

Prvi komentari i ocene javnosti zašto je svaki treći građanin u strankama govorili su da je razlog tome interes, jer se smatra da se u Crnoj Gori do raznih privilegija, posla, stana ili otvaranja nekog biznisa najlakše dolazi preko članstva u političkoj partiji, u najvećem broju u onim vladajućim.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kaže da crnogorsko društvo već dugo ima “partitokratiju kao dijagnozu” i da je to značajna prepreka za demokratski razvoj Crne Gore.

“Naravno da takva klima uvodi dominatno loš obrazac ponašanja u kojem se građani opredeljuju za članstvo u političkim partijama ne na bazi programa tih partija ili učinaka u reformi društva, već na bazi pretpostavljene koristi”, navodi Uljarević.

Napominje da se na taj način dalje proizvodi jedan začarani krug u kojem se ni same partije ne razvijaju kvalitativno, jer nemaju potrebu da se na tržištu istču programima ili učincima, ili doprinose unapređenju javnih politika i praksi.

Da li su interesi i jedini, preovlađujući razlog što je tako veliki broj građana uključen u politički život Crne Gore priča je, kako navodi RSE, koja definitivno ima širi kontekst.

Književnik i publicista Rajko Cerović tumačeći moguće druge razloge za to ističe da taj refleks “da ako si blizu vlasti nešto si privilegovan” u velikoj meri postoji, ali postoje i nešto drugo.

To drugo je da Crnogorci ne pristaju na banalnost, ne pristaju da budu samo zemljoradnici i stočari i zanatalije, nego hoće da pripadaju nekim elitama, navodi Cerović.

“Otuda i to veliko prisustvo građana u političkim partijama. Oni, možda, nisu ni svesni toliko koliko to nema baš nekog velikog značaja ali pripadaju nekome, imaju svoje lidere i tako dalje”, objašnjava Cerović.

Da je dobra okolnost što su Crnogorci u tolikom broju zainteresovani za politiku smatra profesor Fakulteta političkih nauka Ratko Božović, koga oni podsećaju na antičke Grke i njihov doživljaj učešća građana u političkom životu.

“No, kada u celu priču uđu preterane političke strasti i idolopoklonstvo onda to ne valja, primećuje profesor i dodaje da se “boji da ponekad te strasti mogu biti neumerene”, a loše je kada nema mere u svemu tom, jer onda ne može da bude ni odgovornosti.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s