Đukanović se susreo sa Bajdenom

Vašington nedvosmisleno podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u NATO, saopštio je crnogorski premijer Milo Đukanović nakon susreta sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom u Minhenu, gde je održana konferencija o bezbednosti.

Đukanović je naveo da SAD imaju razumevanja za izazove koji su pred Crnom Gorom na integracionom putu, dodajući da će Crna Gora ostvarivanjem rezultata olakšati posao partnerima i na najbolji način se preporučiti za članstvo u NATO.
“I ovog puta je ponovljena nedvosmislena podrška evroatlantskim integracijama Crne Gore. Ponovljeno je i očekivanje da bi morali ispuniti obaveze koje se od nas očekuju i traže. Crna Gora radi vrlo predano na ispunjavanju svih prioritetnih uslova, a posebno smo detaljno razgovarali o pitanjima vladavine prava i podrške javnosti za članstvo u NATO”, rekao je Đukanović.

 On je dodao da je uveren da će Crna Gora rezultatima u tim oblastima olakšati posao evroatlantskim partnerima da do kraja ove godine donesu očekivanu odluku o pozivu Crne Gore u NATO.

“Ohrabren sam razgovorom sa Bajdenom i dobio sam uveravanje da, ukoliko Crna Gora obavi svoj deo posla, možemo računati na apsolutnu, punu i jasnu podršku SAD za članstvo, a to bi i, verovatno, značilo i puni konsenzus kod NATO saveznika i izglednu šansu da pre sledećeg Samita dobijemo poziv i počnemo da zauzimamo zasluženu poziciju punopravne članice Alijanse”, naveo je Đukanović.
Prema njegovim rečima, u SAD postoji svest da je za evropsku bezbednost bitno širenje Severoatlantskog saveza, saopšteno je na sajtu crnogorske Vlade.
Đukanović je podsetio da je nakon Samita u Kardifu saopšteno da Crna Gora mora da nastavi sa reformama u ključnim oblastima.
“Od Kardifa do danas napravili smo ogroman pomak kada je u pitanju vladavina prava, kroz primenu usvojenih zakona i konstituisanje institucija koje su presudno važne za borbu protiv kriminala i korupcije. To je posao koji se nastavlja i kojim ćemo se baviti u kontinuitetu”, naveo je Đukanović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: