Džomić: Nisu ponizili mene, nego državne organe Crne Gore

Do sada su doneli šest rešenja koja su im poništena kao nezakonita, očekivali su da će me isprovocirati i da im tako pružim priliku da me deportuju

Velibor Džomić: Opet ću osvanuti na crnogorskoj granici (Foto Mitropolija crnogorsko-primorska)

Sveštenik koji je 8. februara u 22.23 časa „ispraćen” sa crnogorske granice kao pretnja po nacionalnu bezbednost, protojerej-stavrofor Velibor Džomić trenutno je u Srbiji i priređuje morački prepis Zakonopravila Svetog Save. Reklo bi se, sudeći po tom detalju, da ga nije mnogo potreslo to što mu je crnogorska policija početkom februara saopštila da mora da napusti zemlju, jer je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) procenila da predstavlja pretnju za bezbednost zemlje.

U stvari, protojerej-stavrofor Velibor Džomić uveren je da je pravda na njegovoj strani i da će se uskoro vratiti u Crnu Goru. Iz toga, verovatno, crpi mir i strpljenje potrebne da bi se radilo na priređivanju Zakonopravila ili šalje poruku da ga najnoviji potezi vlasti nisu uznemirili čak ni toliko da bi zbog njih odložio svoj naučni rad. Upravni sud nedavno mu je odobrio boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora, ali ga je policija u ponedeljak popodne vratila sa granice sa obrazloženjem da imaju usmeno naređenje da ga ne puste u zemlju. Ovih dana, kaže u razgovoru za „Politiku”, opet će osvanuti na crnogorskoj granici.

– Ne odustajem i najavljujem im da ću doći ponovo i da ću dolaziti sve dok se ne urazume i ne ispoštuju obavezujuću sudsku odluku.Očekivao sam da će nakon četiri godine trajanja postupka po mom zahtevu za odobrenje boravka po osnovu spajanja porodice biti nervozni i da će povući pogrešne poteze. Nije im lako, jer ih stalno podsećam da su do sada doneli šest rešenja koja su im poništena kao nezakonita.Očekivali su da će me isprovocirati i podstaći da napravim pogrešan korak i da im tako stvorim prostor i pružim priliku da me deportuju. Ali, grdno su se prevarili. Oni su ponizili ne samo sebe nego i državne organe Crne Gore – uveren je otac Velibor Džomić.

Sa srpskim državljanstvom, ovaj rođeni Kraljevčanin u Podgorici živi već 21 godinu. Parohijski je sveštenik, starešina Crkve Svetog Đorđa, u kojoj je, kako kaže, prema predanju kršten Stefan Nemanja. Pored toga predaje i na Fakultetu za državne i evropske studije u crnogorskoj prestonici. Žena, lekar specijalista u podgoričkom Domu zdravlja, i sin srednjoškolac ostali su u Crnoj Gori, što je Upravni sud imao u vidu donoseći odluku da mu odobri boravak u ovoj zemlji.

Pored mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Džomić je u crnogorskoj javnosti najprepoznatljivije lice Mitropolije crnogorsko-primorske. Kao koordinator Pravnog saveta mitropolije mnogo puta oštro je govorio o takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, o kojoj je napisao i knjigu „Crnogorska lažna crkva”, ali i odlukama državnih organa koje su se ticale statusa imovine mitropolije i njenih sveštenika i monaha, jer Džomić nije jedini sveštenoslužitelj SPC kojem je odbijen zahtev da dobije dozvolu za boravak u Crnoj Gori.

Tajna služba ANB nije obrazložila javnosti zbog čega je sveštenik SPC postao „antidržavni element”. Prema nekim saznanjima, na dušu mu stavljaju organizovanje mitinga protiv dolaska Hašima Tačija u zvaničnu posetu Crnoj Gori, ali otac Velibor navodi da on nije mogao takav miting da organizuje, jer je držao službu – molio se za duše postradalih od Tačijeve ruke, dodao je. Upravni sud je već nekoliko puta donosio presude u Džomićevu korist, između ostalog i zbog toga što nije obrazloženo zbog čega je on pretnja po nacionalnu bezbednost.

– Po Ustavu Crne Gore niko nije dužan da dokazuje svoju nevinost. U praksi je drugačije kada su sveštenici u pitanju. Izgleda da smo samo mi sveštenici kanonske Crkve dužni da dokazujemo svoju nevinost. Ranko Krivokapić (predsednik Skupštine Crne Gore) inicijator je svega ovoga, a Raško Konjević (ministar unutrašnjih poslova) samo je izvođač radova koji se ništa ne pita, jer on nije postavljen da se pita nego da sluša. Nije problem što ti ljude mrze mene nego je problem u tome što mrze Crkvu. Na ovaj način žele i da svoje malobrojne ostrašćene pristalice uvere da rade „pravu stvar”, jer su ih do sada mnogo puta izigrali. Sve što su im obećali u vezi obračuna sa SPC izgubili su i sada žele da se to zaboravi – kaže Džomić.

Više puta je, napominje, dobio podršku Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, a u izveštaju Stejt departmenta njegov slučaj se već tri godine tretira kao primer kršenja ljudskih prava, iako se on, kako ističe, nikada nijednoj ambasadi, pa ni američkoj, nije obratio. Što se tiče crnogorskih nevladinih organizacija kaže: „Bolje da me takvi i ne brane.” Na pitanje da li je spreman na neki ustupak, kategorički odgovara: ne.

– Nisam spreman na ustupke sa onima koji krše zakon i neću ih prihvatiti, jer ne tražim ništa protivzakonito. Jedini ustupak, ako je to ustupak, koji mogu da prihvatim jeste da oprostim progoniteljima. To mi je i dužnost i kao hrišćaninu i kao svešteniku. Blasfemične su tvrdnje koje SDP i njihov privatni MUP preko pojedinih medija lansiraju ovih dana. I kad se vratim, a vratiću se brzo s Božijom pomoći, nastavljam sa svojom službom i javnim delovanjem. Neću valjda da pitam Krivokapića i Konjevića za dozvolu – ironičan je Džomić.

——————————————————-

Stranac u zemlji predaka

Formalno, ja sam stranac u Crnoj Gori koji traži privremeni boravak i ništa više. Crnu Goru koja je danas međunarodno priznata država ne doživljavam kao tuđu zemlju. Naučio sam da razlikujem režim i narod. Moji su preci iz Crne Gore. Nikada nisam tražio crnogorsko državljanstvo, jer bih po sadašnjoj regulativi morao da se odreknem državljanstva Srbije, napominje Džomić.

——————————————————-

Dobijaju ospice od mene, pa su krenuli u kršenje zakona

Moguće je da je neko iz vlasti imao problem sa mnom. Zato su i krenuli u kršenje zakona. Nikada protiv mene nije vođen nikakav postupak. Znam da dobijaju ospice od mene, jer je problem u tome što sam u brojnim televizijskim debatama argumentovano srušio dukljanski koncept koji je uperen protiv mitropolije i Srpske crkve i što je naš pravni tim uspešno odbranio interese i prava Crkve na koje su bezočno godinama nasrtali. Sve im je palo u vodu i to na sudovima u Crnoj Gori. Neko je bezumno pomislio da me iz Crne Gore obriše gumicom. Ipak, treba da znaju da gde god da sam i gde god da budem uvek ću svojim skromnim znanjem i umećem biti u službi svoje Crkve i vernog naroda, kaže Džomić.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s