Američki kongresmen upozorava Izetbegovića zbog Sutorine

BiH bi mogla ostati bez američke pomoći ako ne bude poštovao sporazum o granicama sa Crnom Gorom, upozorava Turner.

Crna Gora, BiH, Sutorina
Sutorina je za Podgoricu ‘rješena stvar’ 

Američki kongresmen Michael R. Turner poslao je pismo Bakiru Izetbegoviću, članu PredsjedništvaBosne i Hercegovine, u kojem ga upozorava da bi Sjedinjene Američke Države mogle obustaviti pomoć BiH, ako zvanično Sarajevo ne odustane od spora sa Crnom Gorom oko Sutorine.

Turner je naveo u pismu da će Zastupničkom domu Senata SAD predstaviti Prijedlog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act), kojim bi se, ako bude usvojen, uskratila sva pomoć Bosni i Hercegovini ako službeno Sarajevo ne bude poštivale ranije utvrđene granice.

Turner u pismu navodi da poštuje volju i autoritet Parlamentarne skupštine BiH, ali smatra da nedavni pokušaj da se potkopa dogovoreni sporazum o granicama nije u najboljem interesu ni Crne Gore ni BiH, ali i regije općenito.


Faksimil pisma kongresmena Turnera

Dalje navodi da je zabrinut da je rezolucija od decembra prošle godine, kojom se osporava dogovoreno, ne predstavlja ništa drugo do pokušaja da se stvori teritorijalni spor kojim bi se zaustavile integracije u euroatlantske institucije, kao što je NATO.

Američki kongresmen navodi da je bio gradonačelnik Daytona u Ohiou, kada je u tom gradu potpisan Dejtonski mirovni sporazum, te da je blizak prijatelj i saveznik BiH, te samim tim želi da Bosna i Hercegovina nastavi sa provođenjem reformi koje su dovele do ekonomskih reformi, odgovornije vlade, te vladavinu prava.

Sukladno s tim, čvrsto vjeruje da Parlamentarna skupština BiH treba odmah usvojiti dogovoreni sporazum sa Crnom Gorom, te da omogući regiji da napreduje.

Sutorina je u sastavu Crne Gore, a nekada je pripadala Bosni i Hercegovini.

‘Neprihvatljivi ugovor’

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović podnio je prijedlog rezolucije kojim traži da bh. parlament neprihvatljivim ocijeni prijedlog ugovora o granici sa Crnom Gorom.

Iz bh. Komisije za granice odgovorili su da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije definirano da je Sutorina crnogorska teritorija.

Iz zvanične Podgorice, ranije su rekli da to pitanje smatraju okončanim.

Ugovor o granici dvije države čeka na ratifikaciju u državnim parlamentima Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Politički gledano s aspekta interesa države nikada nije baš pametno dirati pitanje granica, ali ako postoji argumentacija morate je uzeti u obzir, pogotovo kada je riječ o ozbiljnoj argumentaciji”, kazao je ranije Željko Komšić iz Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH.

Željko Obradović iz Komisije za granice BiH je kazao da Sutorina nije sastavni dio BiH.

“Mislim da nam ovo nije potrebno, da je to je jedan avanturizam da šteti Bosni i Hercegovini, da nije prihvatljiv i ne koristi BiH. Ugovor koji smo napravili sa kolegama iz Crne Gore je prihvatljiv u pravičan”, kazao je on.

“Predstavnici crnogorske Vlade posljednjih mjeseci nekoliko puta su ponovili da je za njih pitanje Sutorine završena stvar i da očekuju brzo potpisivanje ugovora o granici. Predsjednik države Filip Vujanović odložio je slanje ambasadora u Sarajevo do konačnog određenja Bosne i Hercegovine o rezoluciji”, istakao je Emilio Labudović iz Demokratskog fronta.

On je također kazao da u crnogorskoj opoziciji, ovakav stav države smatraju ležernim jer, kažu pitanje razgraničenja već opterećuje odnose dvije države.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s