Crna Gora bi uskoro mogla da ima tri vlade

Crna Gora bi uskoro, pored zvanične, legalno izabrane vlade, po najavama opozicije mogla da dobije još dve.

Foto: Beta, arhiva

Jednu, takozvanu prelaznu vladu, formirao bi opozicioni Demokratski front (DF), a drugu, nazvanu “vlada u senci”, nedavno promovisani Građanski pokret (GP).

Vlada DF bi, kako je obražloženo, imala osnovnu ulogu da rukovodi uličnim protestima koji se ponovo intenzivnije zagovaraju, nakon što je propala inicijativa da se “prelazna vlada” formira sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), manjom članicom sadašnje vladajuće koalicije.

Kao predsednik te prelazne vlade pominje se bivši sindikalni čelnik Železare u Nikšiću, sadašnji poslanik DF, Janko Vučinić.

Predsednik Nove srpske demokratije (NSD), jedne od dve članice DF,

Andrija Mandić rekao je za Vučinića da je on “hrabar”, da je “dosledni opozicionar” i da je “popularan” među radnciima.

Vučinić je poznat po tome što je, dok je bio u Železari, pretio fabričkoj upravi da će je isterati ako ne ispuni sindikalne zahteve.

Potpuno je neizvesno da li će u tu vladu ući druge opozicione partije, pored NSD i Pokreta za promene, i Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora.

Dok su trajali razgovori sa SDP o formiranju takozvane prelazne vlade, za nju je glavni zadatak bio da pripremi prevremene parlamentarne izbore.

Zasad nije poznato čime bi se bavila druga opoziciona vlada, ona koju namerava da formira GP, na čijem je čelu bivši ministar jedne od crnogorskih vlada i biznismen Žarko Rakčević.

Lider Demokratske partije socijalista Milo Djukanović ranije je rekao da u Crnoj Gori ne postoji “ni jedan uslov” za formiranje prelazne ili bilo kakve drugačije označene opozicione vlade.

Predsednik SDP Ranko Krivokapić je kazao da je sadašnja Vlada Crne Gore legitimna i da treba da ostane do kraja mandata koji ističe u jesen 2016. godine, ali da bi trebalo da sa opozicijom održava “razvojni dijalog”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s