U Crnoj Gori od raznih malignih oboljenja godišnje oboli više od 1,5 hiljada osoba, a umre oko hiljadu, pokazuju podaci Crnogorskog društva za borbu protiv raka.

Forum žena Socijaldemokratske partije iz Pljevalja, organizovao je u tom gradu, predavanje na temu “Reproduktivno zdravlje žena-prevencija i raka dojke i raka grlića materice”.

Kako je saopšteno iz Foruma žena SDP, prema podacima Crnogorskog društva za borbu protiv raka, od raznih malignih oboljenja godišnje oboli više od 1,5 hiljada osoba.

“Od karcinoma godišnje umre oko hiljadu osoba, što je čak dva odsto ukupnog broja stanovnika svake godine. Kad se tome doda da od karcinoma dojke oboli 250 pripadnica nežnijeg pola, dolazimo do podatka da prosečno godišnje umre 80 žena”, kaže se u saopštenju Foruma žena SDP-a.

Ginekolog Angela Ćorić, kazala je da je najefikasniji lek protiv raka njegovo otkrivanje u ranoj fazi.

“Broj obolelih i umrlih može se smanjiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i redovnim kontrolama zdravlja”, kazala je Ćorić na predavanju.

Navodi se da se rak grlića materice najčešće javlja kod žena od 35.do 50.godina, ali da su tom bolešć sve više pogođene i mlađe žene, od 25. i 20. godina.