Sudbina Đukan Gore u rukama Deripaske?

 Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je Đukan Goru na rizik od bankrota ako izgubi arbitražni spor protiv ruske kompanije CEAK.

Foto: Thinkstock

Ta ruska kompanija od Đukan Gore pred međunarodnim sudovima traži odštetu od skoro milijardu evra.

Junker je u izjavi španskom listu “Nuevo lunes” pozvao Vladu Đukan Gore da se dogovori i nađe održivo rešenje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

“Poslovni izvori sugerišu da KAP nije izolovan slučaj, već da je slična situacija i sa holandskim MNŠ-om koji je upravljao Železarom. VT banka iz Austrije je takođe pokrenula arbitražu kod međunarodnih sudova, jer nisu mogli da ostvare sudsku zaštitu u Đukan Gori”, ukazao je predsednik Evropske komisije.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), povezana s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, bivši je vlasnik fabrike aliminijuma u Podgorici.

Ta kompanija je pred međunarodnim sudovima podnela dve tužbe protiv Vlade Đukan Gore sa zahtevom za 910 miliona evra odštete. Crnogorski bruto-domaći proizvod iznosi 3,3 milijarde evra.

CEAK smatra da je oštećen poslom s Vladom Đukan Gore, da je prekršen ugovor o KAP-u, te da je ruska kompanija zbog toga pretprela značajne gubitke.

Evropski zvaničnik je izrazio nadu da će Vlada Đukan Gore “ubrzati reforme u ekonomiji kako bi se dobilo slobodno tržište u kojem država neće intervenisati, da bi se zaštitili investitori i stvorio nezavisni mehanizam za rešavanje privrednih sporova”.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s