Četvrti pokušaj prodaje Instituta u Igalu

Nevladine organizacije i stranke godinama ukazuju na spregu korupcije i organiziranog kriminala tokom privatizacija.

Privatizacija najvećeg banjskog lječilišta na Jadranu Instituta “Simo Milošević” u Herceg-Novom, na crnogorskoj obali, podigla je medijsku prašinu. Dio vlasti u opštini tvrdi kako investitor ne ispunjava uvjete tendera za kupovinu te firme.

No, ovo nije jedini slučaj da se preispituje ispravnost tendera i prodaja državnih kompanija u Crnoj Gori.

Nevladine organizacije i političke partije godinama ukazuju na spregu korupcije i organiziranog kriminala prilikom privatizacija, dok Vlada u Podgorici te navode odbacuje.

Četvrti put se odlučuje o sudbini zdravstvenog instituta u Igalu. Tri tendera su propala, a za novi se prijavio jedan ponuđač – britansko-američki konzorcij International Wellnes Group. No, on, tvrde u dijelu nove gradske vlasti, ni finansijski, ni renomeom ne ispunjava uvjete da postane vlasnik banje.

“Jedino što je ostalo zdravo i može da bude kičma razvoja grada je Institut Igalo. Jedino što je ostalo zdravo. Mi se iz IZBOR-a ne protivimo privatizaciji, mi se protivimo lošoj privatizaciji. Poučeni iskustvom dugogodišnjim, prosto se plašimo da će to biti slučaj i sa Igalom”, ističe Dušan Krušo iz Udruženja IZBOR.

Telekom i korupcija

Potpuno oprečan stav imaju u tenderskoj komisiji. Ponuda konzorcija, tvrde, ispunjava uvjete, a dokaz su dokumenti.

“Ne smeta da se postavljaju pitanja i otvaraju dileme, ali mi se čini da se mora krenuti od stvarnih činjenica”, kaže Branko Vujović, predsjednik ove komisije.

Konačne odluke o privatizaciji donose nadležni državni savjet i vlada, javlja iz Igala reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

“Priča o prodaji Instituta u Igalu zapravo je priča o privatizacijama u ovoj državi. Mnoge su tokom proteklih godina u crnogorskoj javnosti ocjenjivane kao netransparentne i propale, a veliki broj radnika koji je nekada bio zaposlen u tim državnim preduzećima ostao je bez posla”, javlja Marinović.

Tako nevladina organizacija MANS tvrdi da je uplitanje politike u privatizaciju državnih firmi otvorilo vrata nezakonitim radnjama – pranju novca, iznuđenom stečaju, izvlačenju profita, korupciji domaćih i stranih tajkuna, ali i poznatih svjetskih kompanija kakva je Telekom.

“Postoje dokazi kod američke komisije za hartije od vrijednosti da je Deutsche Telekom platio određenim licima u Crnoj Gori više od sedam miliona eura da bi dobio uopšte ugovor za Telekom. MANS je u posljednjih desetak godina procesuirao desetine i stotine krivičnih prijava koje se odnose na privatizacije u Crnoj Gori. Međutim, veoma, veoma mali broj procesuiran je od tužilaštva”, rekao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Znak pitanja stavljan je i na privatizacije industrijskih giganata Kombinata aluminijuma Podgorica i Nikšićke željezare. Janko Vučinić, bivši radnik Željezare, danas je na čelu skupštinskog odbora za kontrolu privatizacija.

‘Pranje novca’

“Mi smo kontrolisali 10 do 12 preduzeća i u svim tim slučajevima smo našli elemente koji nisu u skladu sa zakonom. Bilo je tu i korupcije, bilo je tu i pranja novca, sve u svemu, bilo je to klupko organizovanog kriminala, koje je rezultiralo proganjanjem i šikaniranjem radnika”, ističe on.

Stav države je da je privatizacija nacionalnih firmi bila neminovna te da bi mnoga propala i da nisu prodata. Kontrola procesa, tvrde, nije izostala.

“Nadam se da smo, na osnovu nekih grešaka, koje su postojale, i loših privatizacija, stekli određena iskustva, ali svakako da neki slučajevi ne treba da zamagle, rekao bih, cjelokupan proces, koji je ipak dao određenih efekata”, govori Vujica Lazović, potpredsjednik Crnogorske vlade.

Procjene su kako je od početka privatizacije, devedesetih godina prošlog stoljeća, Crnogorska vlada prodala blizu 200 državnih kompanija, a mnoga su u planu i za ovu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s