Iznad Budve klizi planina

Posledice nevremena koje je minulih dana zahvatilo Crnu Goru poprimaju razmere kataklizme. I dok su na severu gotovo sva sela u mraku i odsečena od sveta zbog snežnih nanosa, a saobraćaj prekinut na nekoliko magistralnih puteva, na jugu su zbog nezapamćene kiše i podzemnih voda proradila klizišta koja prete katastrofalnim štetama.

Magistralnim putem od Cetinja do Budve, prema prvim procenama, saobraćaj će krenuti u najboljem slučaju početkom leta, pošto je u Markovićima iznad Budve proradilo ogromno klizište koje je do sada uništilo oko sto metara puta i nekoliko kuća podignutih na tom terenu.

Za sada je potpuno neizvesno kada će i da li će klizanje terena stati i kada se i kako na tom prostoru može ponovo uspostaviti redovan i bezbedan saobraćaj. Zato policija u Podgorici i Cetinju sve one koji kreću ka Budvi upućuju na puteve preko Petrovca ili na stari put preko Njeguša.

Pored već dobro poznatih problema sa klizištima u hercegnovskoj opštini, sada se pokrenulo i ogromno klizište u vikend-naselju Kruče između Bara i Ulcinja, gde kuće imaju pretežno srpski državljani. Pored teško oštećenih i za saobraćaj onesposobljenih prilaznih puteva, već je stradalo nekoliko kuća, a veliki broj ih je ugrožen.

Na severu su zbog snežnih nanosa i mećave za saobraćaj zabranjeni putevi Nikšić – Šavnik – Žabljak i Nikšić- Plužine – Šćepan Polje. Putari upozoravaju da se bez velike nužde ne kreće ni magistralom niz kanjon Tare od Mojkovca ka Pljevljima na jednoj, odnosno Žabljaku na drugoj strani. U ovom delu Crne Gore su u prekidu gotovo svi lokalni putevi i od sveta je odsečen najveći broj sela, koja je uz sve to zadesila nevolja da žive i u mraku jer su uništeni eletrični vodovi.

Kako nam je rečeno u elektrodistributivnom centru, bez struje su pored sela u drugim opštinama na severu Crne Gore i kompletna područja Andrijevice, Plava i Gusinja sa opštinskim centrima.

Zarobljeni planinari iz Srbije

Mećava i snežni nameti koji dostižu visinu od preko tri metra, zarobili su šest planinara iz Srbije i Republike Srpske na katunu Štavna na Komovima. Oni su se sklonili u vikendici i od četvrtka bespomoćno čekaju spas. Otuda se telefonom javila Kragujevčanka Goca Škrbić, koja je kazala da nemaju vode i da troše poslednje zalihe hrane. Službe spasavanja su nemoćne jer se do Štavne na 1.800 metara nadmorske visine ne može dopreti ni motornim sankama zbog ogromnog dubokog i mekog snega, ali ni helikopterima zbog jakog vetra i mećave.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: