Supruga Sveta Marovića sakrila 3,8 miliona dolara u Švajcarskoj

Dokumenti iz švajcarskog ogranka banke HSBC otkrivaju da su Marovići krili milione, koje nisu prijavili. Svetozar Marović i njegov sin Miloš (31), imali su pristup računu koji se vodio na ime Đorđine Marović.

Svetozar Marović

Dokumenti iz švajcarskog ogranka banke HSBC u posedu međunarodne grupe novinara otkrivaju da je supruga Svetozara Marovića, visokog crnogorskog funkcionera i bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore, imala 3,8 miliona dolara na računu u ovoj banci 2006/2007. godine.
On to nije prijavio u svom imovinskom kartonu.
Marović je 2006. godine prijavio stan, porodičnu kuću i zemljište, poslovni prostor u vlasništvu supruge, kćerkin automobil, pa čak i umetničke slike i biblioteku sa 4.200 naslova. Marović nije odgovorio na pozive i poruku novinara.
Crnogorski dnevnik “Dan” prošle godine je izvestio da je državno Tužilaštvo ispitivalo Marovića o poreklu njegove imovine. Tužilaštvo je izjavilo da se protiv Marovića ne vodi istraga.
Crnogorski Zakon o sprečavanju sukoba interesa nalaže javnim funkcionerima da na dan stupanja na funkciju, tokom i godinu dana nakon napuštanja funkcije podnesu izjavu o svojoj i imovini bliskih članova porodice. Marović je izjave redovno podnosio, ali ni u jednoj nije naveo milione u Švajcarskoj.
Đorđina Marović, je jedan od preko 100.000 klijenata švajcarskog ogranka banke HSBC, do čijih podataka je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), preko francuskih novina Le Monde.
ICIJ je podatke podijelio sa novinarima istraživačke mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i drugih medija.
Dokumenti, koji su procurili u javnost, daju uvid u švajcarski bankarski sistem koji je decenijama obavijen velom tajnosti. Među ostalim klijentima su članovi kraljevskih porodica, političari, javne ličnosti i poslovni lideri iz preko 200 zemalja.
Dokumenti sadrže podatke o računima nešto više od 80 klijenata sa prostora bivše Jugoslavije. Iznos na računu Đorđine Marović je među najvišim kad su u pitanju političari i zvaničnici iz regiona.
Marović i njegov sin Miloš (31), su imali pristup računu, navodi se u dokumentima.
Račun je otvoren 6. februara 1998. godine. U dokumentaciji se ne navode iznosi na računu iz prethodnih godina. Sve što je poznato je maksimalni iznos depozita iz 2006/2007. godine od 3,8 miliona dolara. Đorđina je Švajcarcima kao zvaničnu adresu navela Ulica Dositejeva bb u Budvi. Istu je adresu Marović prijavio u imovinskom kartonu iz 2006. godine, navode “Vijesti”
  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s