Zavejanim planinarima u Crnoj Gori tražili 2.500 evra za spasavanje helikopterom

Akcija spasavanja šestoro planinara iz Srbije i Republike Srpske, koji su već peti dan zbog snežnog nevremena zavejani na Komovima, počeće danas, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Za spasavanje helikopterom im rekli da košta 2.500 evra

Za spasavanje helikopterom im rekli da košta 2.500 evra | Foto: Profimedia.rs

Zavejani planinari su smešteni u vikendici lokalnog meštanina, a prema navodima MUP-a akcijom spasavanja će koordinirati Direktorat za vanredne situacije.

 – Način spasavanja zavisiće od meteoroloških uslova i stanja na terenu – precizirano je u saopštenju koje prenosi portal Radio televizija Crne Gore.
Planinari su, navedeno je, u dobrom psihofizičkom stanju, imaju hranu, grejanje i struju.
– Službenici Direktorata OKC 112 imaju stalnu komunikaciju sa njima i drže situaciju pod kontrolom – poručili su iz MUP-a.
Kako je sinoć javila Radio-televizija Republike Srpske, Denisa Ivanovića, Nedeljka Stevanovića i Ljiljanu Maksimović iz Bijeljine, kao i Gordanu Janković, Draganu Jovanović i Dragana Pavlovića iz Srbije na Komovima je zatekla snežna oluja koju ne pamte ni lokalni meštani Andrejevice.
Zavejani na planini, uz pomoć ljudi dobre volje, od snežne nevolje sklonili su se u vikendicu u kojoj imaju struju, ali ne i vodu. Bitno je, kažu, da su na sigurnom.
– Atmosfera među nama je odlična. Ali uslovi baš i nisu dobri, ne može se ni metar od kuće. Sneg je minimuim tri metra – rekao je za RTRS Denis Ivanović iz Planinarskog društva “Majevica” Bijeljina.

Međutim, kako piše Kurir, planinari su u pomoć zvali policiju i vatrogasce, a iz Direktorata za vanredne situacije Crne Gore rečeno je da bi akcija evakuacije u ovom trenutku ugrozila i živote spasilaca. Zavejanu planinarsku ekipu najviše je demoralisao član crnogorske Gorske službe za spasavanje Željko Loncović, koji im je ponudio spasavanje helikopterom, ali uz nadoknadu od 2.500 evra.

– Rekao nam je da nam je jedina opcija helikopter, ali uz napomenui da nejgovo pokretanje košta 2.500 evra! Mi se dobro držimo i moral je na visokom nivou. Na vezi smo sa lokalnim stanovništvom, koje se samo organizovlao za pomoć. Što se mene tiče, neću da mu platim za evakuaciju, pa makar ostao ovde do proleća – rekao je Denis Ivanović.

  1. #1 by julija on 9. ožujka 2015. - 16:33

    za spas života tražiti toliki novac. neka im ne bude srećan

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: