SERIJA surovih likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori naterala je ovdašnje kriminalce da se u poslednje vreme “naoružaju” i blindiranim vozilima. Doduše, bezbedni su samo dok su u njima, ali i ta činjenica je dovoljna da se prava bogatstva izdvajaju za ove pokretne “tvrđave”. Policije dveju zemalja poslednjih dana pojačano kontrolišu “čistoću” papira ovih četvorotočkaša.

Poslednjih dana na teritoriji Crne Gore oduzeto je desetak skupocenih vozila, sa pojačanom zaštitom i to mahom od “bezbednosno interesantnih lica”. Poslednja racija, pre četiri dana u Budvi, bez “blinde” je, bar privremeno, ostavila Veselina Veska Barovića.

– Reč je o blindiranom džipu “mercedes”, podgoričkih tablica – navodi izvor. – Barović je ovo vozilo pozajmio Budvaninu Ognjenu Kažanegru, zbog zaštite. Na Kažanegra je pucano krajem jula prošle godine i pukom srećom je preživeo. Napadnut je u Rafailovićima, a potom i ispred svoje vile u Pržnu. Posle tog događaja Barović mu je dao “blindu”, a policija ovaj oružani napad još rasvetljava.

Barska i kotorska policija su, takođe, privremeno oduzele mnoga blindirana vozila. Bez ovih “tvrđava” ostali su Alen Kožar i Jovica Živković. Prvi ima blindiranu “lanču” i dovođen je u vezu sa kriminalnom grupom Luke Đurovića (poginuo u misterioznoj saobraćajnoj nesreći) i Luke Bojovića.

CENA DO MILION EVRA
CENA novih blindiranih automobila kreće se od 100.000 do fantastičnih milion evra! Koliko će neki model da košta zavisi od nivoa zaštite, kojih, prema balističarima, ima sedam. Najpopularnije su one “blinde” koje mogu da izdrže ili ublaže napad eksplozivom i raketnim bacačem, dok su na tržištu najviše zastupljena vozila koja mogu da izdrže napad automatskim oružjem.

Živkovića je tamošnja policija označila kao pripadnika takozvanog “škaljarskog klana”, blizak je nedavno u Beogradu ubijenom Goranu Radomanu i privremeno je ostao bez džipa “mercedes”. Bez svog “ljubimca” ostao je i Beranac Vuk Vulević.

– U poslednje vreme u Crnu Goru je stiglo više blindiranih automobila čiji su naručioci bezbednosno interesantne osobe – preneli su pojedini crnogorski mediji saznanja Uprave policije Crne Gore. – Zato je Sektor kriminalističke policije pokrenuo akciju provere blindiranih vozila i njihovih vlasnika. Od početka marta oduzeto je pet automobila od osoba koje se u policijskim evidencijama vode kao bezbednosno interesantne.

Sva ova blindirana vozila dopremljena su iz inostranstva, ali je najveći deo, bar prema onome što se zna, stigao preko Srbije.

Kožar je bio u zatvoru zbog sumnje da je pripadao grupi koja je organizovala ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Pored toga, osuđen je na šest godina i deset meseci zbog podmetanja eksploziva na gradilište hotela “Splendid”.

Goran Radoman je nedavno ubijen u novobeogradskoj garaži čim je izašao iz blindiranog vozila

Ime Jovice Živkovića dospelo je u žižu javnosti 2010. godine, kada je policija pretresala kotorsku diskoteku, vlasništvo Dragana Dudića Frica, kao i njegove saradnike i prijatelje. Živkoviću i Radomanu tada su pretresene i porodične kuće.

Bez obzira na to što je i u Beogradu koristio blindirano vozilo, to nije spaslo život Goranu Radomanu. Ubica ga je sačekao u garaži novobeogradskog solitera gde je iznajmio stan. Nepoznati napadač ga je ubio kada je krenuo ka liftu.