Tužilaštvo i Poreska uprava ispituju tajni račun supruge Svetozara Marovića

Bogatstvo porodice Marović na skrivenim računima švajcarske banke glavna tema Crne Gore. Supruga potpredsednika DPS već obezbedila advokata.

Svetozar Marović

Jedan od ideologa DPS, čovek koji se smatrao moralnom gromadom, za tren se našao u vrtlogu suprotnosti svega toga! Reč je o Svetozaru Maroviću, potpredsedniku vladajuće partije, čija supruga Đorđina je prema podacima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), kao jedan od 100.000 klijenata švajcarskog ogranka banke HSBC na tajnom računu imala 3,8 miliona dolara, koje on nije prijavio nadležnim organima u Crnoj Gori. Pokušao je da demantuje ove navode, ali su, u međuvremenu, Tužilaštvo i Poreska uprava najavili ispitivanje slučaja. U međuvremenu je Đorđina ovlastila budvanskog advokata Vladana Bojića da je zastupa u predstojećim sudskim procesima.

– Dokumenta u vezi sa računom u švajcarskoj HSBC banci, uključujući račun porodice Marović, dobijena su od izvora iz francuske policije i nema sumnje da se radi o autentičnim dokumentima – saopštila je Miranda Patručić, regionalni urednik istraživačke mreže OCRP u Sarajevu, koja je zajedno sa Dejanom Milovcem iz MANS-a, objavila tekst o tajnom računu Đorđine Marović.

Ona je pojasnila da se radi o elektronskim dokumentima iz francuske policije, zbog čega nemaju pečate ni potpise.
– Čim su vlasti u Francuskoj to prosledile vlastima u Britaniji i Grčkoj, onda je ovo autentično. Razlog objavljivanja ovih podataka bio je javni interes. Svetozar Marović mora preuzeti odgovornost i objasniti građanima Crne Gore otkud taj novac. Očekujemo da će pojasniti i poreklo svoje imovine, jer kao javni funkcioner ima tu obavezu.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je krivičnu prijavu protiv Marovića, njegove supruge Đorđine i sina Miloša. Ova NVO došla je i do novih dokumenata vezanih za imovno stanje Marovića.

– Đorđina Marović je 2012. godine kupila objekat od 207 kvadratnih metara sa zemljištem od 800 kvadrata što je plaćeno 300.000 evra. Ona je taj objekat kupila da bi ga srušila i na tom mestu gradila novi, čija je procenjena vrednost preko 306.000 evra. Kada se sve to sabere sa plaćenim komunalijama, dobija se iznos od skoro 675.000 evra. Đorđina Marović je tokom 2013. godine imala kredit kod Prve banke od 85.000 i kada se taj iznos oduzme od prethodno dobijene sume ostaje neobjašnjivo skoro 509.000 evra – saopštila je Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a.

Indikativno je da se “slučaj Marović” pojavljuje uoči sedmog kongresa DPS. Jer, nešto slično se desilo i pred održavanje šestog, kada je neočekivano “pukla” afera Zavala i tada uhapšeni Dragan Marović, rođeni brat Svetozarev, i Rajko Kuljača, gradonačelnik Budve. Takođe, čudi i ćutanje u vladajućoj koaliciji DPS-SDP. Objašnjenje ima Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promene, koji podseća da već duže vreme traju istrage oko pranja novca u stranim bankama.

– Moguće da je podizanjem optužnice za Zavalu isprobana šteta koju bi DPS i vrhu režima mogao naneti Marović ukoliko progovori i postane zaštićeni svedok – smatra Medojević.

S druge strane, kaže advokat Nikola Martinović, ako se ispostavi da je Đorđina imala račun u švajcarskoj banci onda će to otvoriti nekoliko pitanja.

– Prvo je poreklo novca. Jer banka ne može primiti toliki iznos a da se ne utvrdi iz koje transakcije dolazi. Naše tužilaštvo ima sve instrumente da utvrdi autentičnost dokumenta i kretanja na računu ako je on autentičan – saopštio je Martinović.

Na najavu Marovića da će podneti tužbu protiv listova “Dan” i “Vijesti” zbog objavljivanja informacije o tajnom računu, reagovao je Nikola Marković, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika “Dana”:

– Milioni na računima članova Marovićeve porodice su već pronađeni, a to što ih on nudi medijima dokaz je da nema valjan odgovor. Očekujem da Tužilaštvo do detalja ispita poreklo Marovićevih miliona i proveri da li se radi o nezakonitom bogaćenju. Cela Crna Gora očekuje odgovor na pitanje – otkud toliki novac javnom funkcioneru Svetozaru Maroviću?

Sveto sve potvrdio u Momirovoj knjizi

Nekadašnji crnogorski predsednik i lider DPS, Momir Bulatović, upravo je u svojoj knjizi “Pravila ćutanja” objavljenoj 2004. godine, napisao kako mu je Svetozar Marović svojevremeno priznao da je na nezakonit način zaradio prvi veliki novac.

Bulatović piše kako mu je Milica Pejanović Đurišić (današnja ministarka odbrane), dostavila dokumenta Službe državne bezbednosti “iz kojih se nepobitno videlo da je on (Marović) obezbedio izvesnom Ćupiću, biznismenu iz Budve, da, bez plaćanja bilo kakvih državnih dažbina, četrdeset šlepera natovarenih cigaretama takođe prođe kroz Crnu Goru i uđe u Srbiju”. Pozivajući se na dokumenta SDB, Bulatović navodi da je Maroviću za uslugu isplaćeno 40.000 maraka “po šleperu”.

– Pozvao sam Svetozara Marovića i pokazao mu dokumenta. Pogledao ih je krajnje ležerno i bez imalo zbunjenosti. “Je li ovo istina?”, pitao sam. “Jeste”, mirno je uzvratio – zabeležio je Bulatović.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s