Stejt department: Crna Gora tranzit za šverc droge

Tranzitna država za trgovinu drogom na putu prema Zapadnoj Evropi je Crna Gora, navodi se u Izveštaju Stejt departmenta o sprovođenju kontrole međunarodnog krijumčarenja drogom. Procenjuje se da oko 15 odsto narkotika završi na crnogorskom tržištu.

Izveštaj, u kome su obrađeni napori pojedinih vlada u vezi sa sprečavanjem krijumčarenja narkotika, Stejt department je predao američkom Kongresu, prenose Vijesti.

U delu Izveštaja o Crnoj Gori se navodi da se u Crnoj Gori najčešće krijumčare marihuana (proizvedena u Albaniji), heroin (poreklom iz Avganistana, a prenosi se preko Kosova i Albanije) i kokain.

U Izveštaju se navodi da crnogorska policija procenjuje da je 15 lokalnih bandi uključeno u međunarodno krijumčarenje droge, kao i da je zabeleženo povećanje broja Crnogoraca koji učestvuju u prekogrančnim kriminalnim grupama.

Tokom prvih 10 meseci 2014. godine, kako se navodi, krivične prijave su podnete protiv 154 osobe, a u akcijama je zaplenjeno kao 250 kilograma kokaina, 724 kilograma marihuane i preko kilogram heroina.

“Iako Vlada pokazuje napore i želju da se bori sa krijumčarenjem droge, napori ostaju nedovoljni zbog nedostatka kapaciteta i resursa”, navodi se u tom dokumentu.

U Crnoj Gori, kako piše, ne postoje jasne statistike o broju ljudi koji koriste drogu, a zvaničnici veruju da država ima između 2.500 i 5.000 zavisnika, dok predstavnici nevladinog sektora procenjuju da je broj zapravo između 10.000 i 15.000 zavisnika.

U izveštaju se navodi da je saradnja Crne Gore sa Sjedinjenim Američkim Državama u toj oblasti odlična i zaključuje da će SAD nastaviti da podržavaju Crnu Goru

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s