Za ECB, kao centralnu evropsku finansijsku instituciju sa sedištem u Frankfurtu, korišćenje evra u Crnoj Gori ne predstavlja teret, budući da je reč o izuzetno malom tržištu, ali i zahvaljujući činjenici da dolazi do fiskalne konsolidacije, preneo je sajt cdm.me, citirajući izvor Dnevnih novina iz Brisela.

Zabrinutost dela domaće javnosti da bi zvanični Brisel mogao da pokrene ovo pitanje i zatraži prelazak na nacionalnu valutu koja bi tek po ispunjavanju kriterijuma mogla biti zamenjena evrom uslovljena je rastućim budžetskim deficitom i povećanjem udela javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

Ipak, ne postoji bojazan da bi odnos Brisela mogao da bude suviše rigorozan, naročito ukoliko se u vreme pre učlanjenja u EU pokazatelji budu podudarali sa onim što nalažu kriterijumi iz Mastrihta, preneli su mediji u Podgorici.

Član Izvršnog odbora ECB Benoa Kuri najavio je juče da će unilateralno korišćenje evra u Crnoj Gori morati da bude propisno procenjeno tokom tekućih pregovora o pridruživanju EU, kada se otvori Poglavlje 17.

Na konferenciji za novinare povodom završetka Programa tehničke saradnje sa Centralnom bankom Crne Gore (CBCG) na putu ka članstvu u Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB), on je kazao da ECB nije nadležna za to pitanje, već je to nadležnost Evropske komisije (EK).