Crna Gora teži prijemu u NATO

Mnoštvo reformi i kampanje popularizacije neki su od koraka koje Crna Gora preduzima da bi osigurala članstvo u NATO pre kraja 2015.

photoFrancuski predsednik Fransoa Oland (desno) sa svojim crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem u Parizu 10. decembra, izjavio je da se njegova zemlja protivi novim učlanjenjima u NATO.

Bez obzira na kontroverzne izjave francuskog predsednika, Crna Gora se i dalje nada da postane članica NATO.

Posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom 2. marta u Parizu, predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da „trenutna pozicija Francuske jeste da odbija nova učlanjenja“.

Reakcija Crne Gore je bila brza.

„U izjavi gospodina Olanda ne vidimo nameru da se promeni politika NATO u pogledu proširenja“, rekao je premijer Crne Gore Milo Đukanović. „To pokazuje koliko su članstva u EU i NATO bliska, tj. da su dve strane iste medalje. Crna Gora je ostvarila značajan napredak kao osnovu za otvaranje novih poglavlja u procesu pristupa EU, ali treba da nastavi da radi na delu o zakonodavstvu, kao i primeni pravnih normi.“

„Ovog meseca smo imali konkretne rezultate u krivičnom gonjenju optuženih za organizovani kriminal“, rekao je Đukanović.

Reforme su u skladu sa očekivanjima koje je jasno izneo NATO na samitu u Velsu prošlog septembra. Crnoj Gori je ispostavljen plan onoga što treba da učini da bi ove godine pristupila Alijansi.

„Crna Gora ima jedinstvenu priliku da ubrza proces reformi… a do kraja godine da ispuni potrebne kriterijume za članstvo“, kaže Olivera Đukanović, šef komunikacija panela koji radi na učlanjenju u NATO.

„Države članice će verovatno doneti odluku o članstvu u decembru“, kaže ona za SETimes.

Crna Gora do tada mora da poveća podršku javnosti za članstvo u NATO, ojača vladavinu prava i dovrši reforme.

Reforme obuhvataju reorganizaciju vojske, formiranje vojno-obaveštajne i vojno-bezbednosne službe, kao i učestvovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

„Najvažniji napredak je u demokratskoj i civilnoj kontroli oružanih snaga, kao i u usvajanju plana integriteta u ministarstvu odbrane“, kaže Aleksandar Dedović, izvršni direktor Alfa centra, nikšićke NVO koja se bavi bezbednosnim pitanjima.

Što se tiče zahteva da Crna Gora poboljša podršku javnosti za pristup NATO, neki pomaci su načinjeni. Iako 45 odsto građana ne podržava članstvo u Alijansi, taj broj se smanjuje.

Podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i NVO Spona prednjače u naporima da podignu svest o prednostima članstva u NATO.

Projekat „Potreba za odgovornim, transparentnim i otvorenim izborom – izborom za NATO“, dobio je podršku nevladinog sektora u gradićima Berane, Pljevlja i Bjelo Polje na severu zemlje.

Poruka inicijative počinje da se čuje među građanima.

„Ako mi na Balkanu, kao zemlje susedi sa turbulentnom prošlošću, naučimo da sarađujemo i gradimo mir i stabilnost u regionu, shvatiće nas ozbiljno i naši međunarodni partneri“, kaže Podgoričanin Nikola Tripović (31).

„Nijedna država iz bivše Jugoslavije nije ostvarila san o pristupu EU bez pristupa NATO“, kaže on za SETimes. „Bezbednost znači više investicija, više turista, više poslova.“

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s