Ljajić: Uskoro zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas u Podgorici da ima potencijala za povećanje obima trgovinske razmene Srbije i Crne Gore na milijardu evra, a da je jedan od ciljeva njegove posete dogovor o prvoj zajedničkoj sednici dve vlade.

Rasim Ljajić

Ljajić je rekao da bi prva zajednička sednica vlada Srbije i Crne Gore trebalo da bude održana najkasnije u aprilu ove godine i da će predstavljati krunu dobrih odnosa dve zemlje.

Ljajić se, kako je saopšteno, u Podgorici sastao s ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem, potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije Vujicom Lazovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.
– Robna razmena u 2014. godini iznosila je 620 miliona evra, što je nedovoljno ukoliko se imaju u vidu dobri odnosi dve zemlje, komplementarnost privreda, geografska i kulturološka bliskost – rekao je Ljajić nakon susreta sa tri crnogorska ministra.
Kako se navodi, cilj susreta je ukupno osnaživanje bilateralnih odnosa dve zemlje, a Ljajić je sa ministrom Kavarićem razgovaralo o potencijalima za zajednički nastup Srbije i Crne Gore na trećim tržištima.
O zajedničkoj saradnji sa trećim zemljama, odnosno privlačenju gostiju sa trećih, posebno onih udaljenih tržišta, ministar Ljajić razgovarao je s crnogorskim ministrom turizma Branimirom Gvozdenovićem.
Prva prilika za zajednički nastup i promociju ovog oblika saradnje biće na sledećem Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti.
Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije, turisti iz Crne Gore su peti po brojnosti medju turistima koji posećuju Srbiju.
– Kao što postoji interes Srbije da privuče znatno veći broj crnogorskih turista od 60 hiljada koliko ih je prošle godine posetilo Srbiju, tako imamo i interes da što veći broj turista iz Srbije boravi u Crnoj Gori, jer povećanje srpskih turista u Crnoj Gori za 10 odsto znači povećanje srpskog izvoza u Crnu Goru za 15 odsto, posebno kada je reč o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima – rekao je Ljajić.
Na sastanku sa ministrom Lazovićem ponovo je otvoreno pitanje snižavanja cena roming usluga u regionu, a odlučeno je da će cene rominga izmedju Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije biti postepeno snižavane od juna ove godine, a ostalo je samo da se dogovori dinamika snižavanja cena.
O tome će ministri Ljajić i Lazović razgovarati sa mobilnim operatorima u svojim zemljama, kako bi se što lakše dostigao cilj da se u naredne tri godine cena rominga u regionu izjednači sa cenama koje danas važe medju zemljama članicama EU, piše u saopštenju.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: