Na ulici u Podgorici pronađeno telo mrtvog medveda

Ispred restorana “Lovac” u Podgorici pronađeno je telo mrtvog medveda. Nedugo zatim, telo životinje ubačeno je u gepek auta parkiranog pored.

Medved pronađen na pločniku (foto: RTCG)

Medved je izvesno vreme bio izložen pogledima prolaznika, i prema podacima koje je dobila RTCG, nakon toga je leš životinje ubačen u gepek “golfa dvojke”, podgoričkih registarskih oznaka.

Kako saznaje Blic, trogodišnji medved, koji je najverovatnije u nedelju ustreljen vatrenim oružjem, pronađen je juče u kanjonu reke Morače, u mestu Dromira.

Nekoliko lovaca iz Podgorice donelo je mrtvo meče u centar grada i ostavilo na pločniku ispred kafane Lovac, a to je izazvalo revolt građana koji su burno reagovali na društevnim mrežama.

Lovci koji su donijeli medveda tvrde da u ga juče ujutro pronašli u kanjonu Morače i da su ga u Podgoricu doneli da bi veterinar utvrdio uzrok i vreme smrti.

Inspektor za lovstvo u saradnji sa korisnikom lovišta Podgorica, juče je izvršio uvid izlaskom na lice mesta, i tom prilikom je utvrdio da su nepoznati počinioci krivičnog dela, nakon što su odstrelili divljač sa iste odrubili glavu i odsekli sa prednjih nogu šape. Inspekcija za lovstvo podnela je juče krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica. Krivičnim zakonom Crne Gore, za ubistvo ili povredu životinja, koje pripadaju posebno zaštićenim vrstama, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina.
Podsećamo, medved je ugrožena vrsta u Evropi, kojoj bi u skoroj budućnosti moglo da preti izumiranje.

Zbog toga su usvojeni međunarodni dokumenti koji štite medvede, čija je i Crna Gora potpisnik.

Prema važećem crnogorskom Zakonu o divljači i lovstvu, trajno je zabranjen lov na mečku sa mečetom do dve godine starosti, i na mužjaka i ženku do dve godine starosti.

Osuda stigla i od Udruženja lovaca Crne Gore

– Ovo je velika sramota. Medved je zaštićena vrsta, a bilo kakav pokušaj lova se sada sankcioniše jer je u februaru prošla sezona lova. Kazne su adekvatne i ne verujem da je neko rizikovao da dobije nekoliko godina zatvora zbog toga. Ovo je bilo meče teško oko 50 kilograma i nadam se da će neko odgovarati zbog ovog sramotnog događaja – rekao je predsednik Udruženja Lovaca Crne Gore Nikola Marković.

Mečetu je odrubljena glava, ali ostaje nepoznanica zbog čega su medvedu otkinute šape, koje se, istina, u nekim zemljama čuvaju kao trofej.

– Lobanja i krzno su neki vid trofeja. Nenormalne stvari su da neko može da ubije medveda, a kamoli da mu otkine šape, što je užasno i velika sramota. Ovo je skoro meče bilo i tako mali medved i ne podliježe trofeju, dodajući da su lovci, navodno, medveda pronašli mrtvog u reci.

– Sumnjao sam da se to moglo desiti, jer je ova vrsta medveda izuzetno dobar plivač. Nakon uviđaja sam upoznat sa informacijom da je medved ubijen, što je sramotan čin i da nije završena sezona lova, što je, takođe, otežavajuća okolnost za osobu koja je ubila medveda, kao i to što je medved strogo zaštićena vrsta – rekao je Marković.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: