Nišani: Crna Gora je veliki prijatelj Albanije

Predsednik Albanije Bujar Nišan izjavio je danas da za Albance Crna Gora nije samo susedna već i prijateljska zemlja, s kojom zvanična Tirana deli zajedničke ciljeve i vrednosti.

Nišani, koji boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori, sastao se sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem i tokom razgovora dvojica predsednika su ocenila da između Albanije i Crne Gore nema otvorenih pitanja, prenela je RTCG.
Vujanović je kazao da Nišanijevu posetu Crnoj Gori doživljava kao potvrdu bliskog, prijateljskog i dobrosusedskog odnosa i da između dve države nema otvorenih pitanja, a postoji otvoreni prostor za saradnju u mnogim oblastima, posebno u oblasti ekonomije.

– Razgovarali smo o saradnji u oblasti integracionih procesa. Crna Gora, koja je u procesu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, spremna je da svoja iskustva podeli s Albanijom. S druge strane, Albanija podržava NATO integraciju Crne Gore, što je za nas posebno važno, jer je Albanija član NATO i naš sused – istakao je Vujanović.
Tema razgovora bila je i saradnja u oblasti infrastrukture.
Najavljeno je da će put Plav – Podgorica, koji delom prolazi kroz albansku teritoriju, biti završen do kraja 2016. godine i naglašeno je da bi obe države trebalo da podrže u regionalnom smislu dva velika projekta, jadransko – jonski put i jadransko – jonski gasovod.
Nišani je takođe poručio da između dve države postoji dobra osnova za dalji razvoj.
– Za nas Albance Crna Gora nije samo susedna zemlja, već i prijateljska, s kojom delimo zajedničke ciljeve i vrednosti – kazao je Nišani koji je pohvalio put Crne Gore kada je reč o integraciji u Evropsku uniju rekavši kako u tom smislu Crna Gora predstavlja pozitivan primer.
On je dodao i da Albanija podržava učlanjenje Crne Gore u NATO ocenivši da će to povećati stabilnost u regionu. Nišani se osvrnuo i na status Albanaca u Crnoj Gori.
– Albanci u Crnoj Gori se osećaju dobro predstavljenim, oslanjajući se na Ustav Crne Gore. Poštuje se pravo svojine, kao i pravo školovanja na albanskom jeziku i upotreba nacionalnih simbola – kazao je Nišani.

  1. #1 by jana on 24. ožujka 2015. - 21:12

    arnaut

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s