Zeman: Protivnici vojnog konvoja SAD su antiamerički ludaci

Predsednik Češke Miloš Zeman kojeg Česi optužuju ili hvale zbog proruskih stavova, usprotivio se danas kategorički tome da se vojni konvoj SAD, koji će proći Češkom pod zastavom NATO, označava za okupacionu vojsku, a češke protivnike konvoja nazvao je “antimeričkim ludacima”.

“Ne slažem se sa tim da se američka vojska naziva okupacionom iz prostog razloga što smo u prošlom veku doživeli okupaciju dva puta i dobro znamo kako izgleda. Protesti su nepotrebni”, rekao je danas češki predsednik u Liberecu.

Hitlerova Nemačka je okupirala Češku i Moravsku u Drugom svetskom ratu, a Sovjetski Savez je izveo invaziju na Čehoslovačku 1968. godine, i tada su tenkovi Crvene armije i nekoliko drugih članica Varšavskog pakta silom ugušili pokušaj nenasilnog, legitimnog reformisanja čehoslovačkog društva u komunizam sa ljudskim likom.

“Poslednjih meseci ratujem sa antiruskim ludacima a sada i sa antimeričkim ludacima, zato što su ludaci raspoređeni ravnomerno na obe strane političkog spektra. Ja sam protiv bilo kakvih vojnih baza ako nisu češke na našoj teritoriji. Ali sličnih konvoja (kao američki) bilo je prošle godine nekoliko, a niko ih nije ni
primetio”, rekao je češki predsednik.

Zeman je optužio medije za to što se u vezi sa američkim konvojem digla takva prašina, i što antiratni i proruski aktivisti organizuju demonstracije i spremaju blokade i napade na konvoj kada uđe u Češku 28. marta.

Predsednik države je pre svega optužio češku nacionalnu televiziju, zato što pridaje preteranu pažnju američkom konvoju koji je prošlog vikenda krenuo iz Estonije i Litvanije a sada je u Poljskoj.

Više od 500 američkih vojnika sa 118 borbenih vozila, uglavnom oklopnih transportera vraća se od 21. marta, nakon tromesečnih vojnih vežbi, kroz baltičke zemlje, Poljsku i Češku u svoju bazu u Nemačkoj.

Konvoj ide drumom a ne, kao što je uobičajeno, železnicom, kako bi NATO pokazao Rusiji jedinstvo i snagu, i pokazao da poštuje obavezu kolektivne odbrane ako bi bio napadnut bilo koji član Alijanse na njenom istočnom krilu.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: