AMERIKA U STRAHU OD PUTINA: Rusija širi svoj uticaj na Latinsku Ameriku

Protekle nedelje je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Prema novinskim izveštajima, pojavile su se glasine da Rusija planira da proda borbene avione nikaragvanskoj sandinističkoj vladi nakon što joj je pomogla da uspostavi topografski centar

Vladimir Putin

General Kenet E. Tovo iz Južne komande vojske SAD u Kongresu je izjavio da Rusija vraća svoj uticaj u Latinskoj Americi i to na velika vrata, zajedno sa “jasnim povratkom na hladnoratovsku taktiku”. I to se događa u vreme kada američka vojska priznaje da se suočava sa “skoro potpunim nedostatkom svesti o pretnjama i spremnosti da se odgovori” u regionu.

Sajt “Biznis insajder” navodi da je Tovo dodao da je cilj Rusije isti kao i za vreme Hladnog rata, a to je “erozija” američkog uticaja u regionu.

Protekle nedelje je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Prema novinskim izveštajima, pojavile su se glasine da Rusija planira da proda borbene avione nikaragvanskoj sandinističkoj vladi nakon što joj je pomogla da uspostavi topografski centar.

Na Kubi je Lavrov sa tamošnjim kolegom diskutovao o američkoj agresiji na Venecuelu, njihovog regionalnog saveznika.

Foto: AP/Tanjug

– Prošle godine i ponovo ove godine, ruski špijunski brod bio je ukotvljen u Havani nekoliko puta dok je obavljao operacije u Meksičkom zalivu i duž istočne obale SAD – rekao je Tovo članovima Komiteta za oružane snage Senata.

On je naveo da se Rusija obratila Kubi, Venecueli i Nikaragvi sa željom da joj omoguće pristup vazduhoplovim bazama i lukama za potrebe snabdevanja ruske mornarice i strateških bombardera koji operišu na prostoru zapadne hemisfere.

Foto: Tanjug / AP

– Ruski mediji su takođe objavili da će Rusija početi sa slanjem strateških bombardera dalekog dometa u patrole Karipskim morem i Meksičkim zalivom, u pokušaju da “prate vojne aktivnosti i pomorsku komunikaciju stranih sila” – rekao je Tovo.

Sve to je, po rečima američkog generala, započelo još 2008, a glavna veza koja je omogućila ulaz Rusiji u taj region bio je niko drugi do Ugo Čaves, pokojni predsednik Venecuele.

  1. Komentiraj

VAŠ KOMENTAR:

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: