Niko od radnika i članova posade nije povređen u požaru koji je izbio na ruskoj nuklearnoj pomornici „Orjol“.

Do incidenta je došlo prilikom varenja u brodogradilištu „Zvezdočka“ u Arhangelsku. Nuklearni reaktor podmornice bio je isključen pre remonta i pre izbijanja požara, prenosi agencija Tas.

Vatra je zahvatila dvadesetak metara kvadratnih izolacije koja se nalazi između komora, a svi članovi posade su evakuisani.

Požar je lokalizovan, a portparol brodogradilišta Nikolaj Blinov izjavio je da na brodu nije bilo oružja.

Kako je ranije saopšteno nije bilo otvorenog plamena, a prostor između oplata gde se nalazi izolacija koja se zapalila je zapušen penom za gašenje požara .

Agencija RIA Novosti prenosi da je komandant Ruske mornarice, admiral Viktor Čirkov, pomno pratio čitavu situaciju iz svog štaba u Sankt Peterburgu.

Podmornica K-266 Orjol je jurišna podmornica iz klase oskar 2. Porinuta je 1992. godine i u sastavu 11. divizije podmornica Severne flote ostaće još dve godine.

Brodogradilište „Zvezdočka“ sagrađeno je 1946. godine, a do sada je u njemu popravljeno 115 nuklearnih podmornica, 37 vojnih brodova i 41 civilno plovilo.

Naravno, nema govora o nuklearnoj pretnji niti akcidentu, jer podmornice se pre remonta razoružaju i nivo goriva svede na minimum, a u ovom slučaju reaktor je i usključen.

Sličan požar dogodio se u decembru 2011. godine, kada je podmornicu “K-84 Yekaterinburg” klase “delta-IV” takođe zahvatio požar pri zavarivanju u kome nisu poštovana bezbednosna pravila.

Vatra se tada proširila na dok i bilo je potrebno 20 sati da se ugasi, pri čemu je bilo povređenh ljudi od udisanja otrovnih isparenja a pričinjena je i milionska materijalna šteta, javlja RT.